Читај ми!

Бами: Информације годинама цуриле из Еулекса

Суспендована тужитељка Еулекса Мариjа Бами изјавила је да је још 2012. почела да сумња да се у Еулексу дешавају ствари које су указивале на корупцију, и, иако је о свему обавестила званични Брисел, истрага није покренута, већ је напротив, урађено све да се не истраже њене тврдње.

У интервјуу за РТК2, који преноси Танјуг, Бами је рекла: Жалила сам се Бриселу. Јесам, али су ме они игнорисали. Официр канцеларије цивилног командира у Бриселу 2012. године био је шеф особља и он је био упознат са мојим сазнањима о корупцији, али није учинио ништа".

Иако су свакодневно из мисије Еулекса цуриле поверљиве информације, Бами сматра да је неправедно доведена у везу с тим, јер она није одавала поверљиве информације, а јавности се обратила како би себе одбранила од тих навода.

"Ја сам суспендована без иједне чињенице да сам одала било какву информацију. Мој шеф је имао приступ поверљивим документима, информације су процуриле, а истрага није спроведена," рекла је она.

Бами тврди да су поједини припадници Еулекса блиско сарађивали са политичком елитом на Косову, а према њеним речима, информације су "одаване и српској тајној служби."

"Искрено, мислим да су неки људи из Еулекса исувише блиски са политичком елитом на Косову. Партијске вечере, разговори током којих су цуриле поверљиве информације. То је неприхватљиво. Они који су пријатељи политичке елите на овим забавама, могли су имати лични интерес да блокирају случајеве", рекла је Бами.

Она објашњава да су се реалне сумње код ње јавиле 2012, када је радила на случају Иљира Тољаја.

"Тада сам на основу судског налога прислушкивала његове телефонске разговоре и открила да је Франческо Флори био у контакту са посредницима Иљира Тољаја, да је постојао план да се за новац он ослободи из затвора, у шта је умешана и моја главна тужитељка Јарослава Новотна", каже Бами за РТК2.

Она напомиње да је Тољај разговоре водио телефоном који је у затвору имао илегално.

Према њеним речима, појавио се још један случај 2013. године - бомбашки напад у Клинтоновој улици, где су осумњичени изјавили да су платили 300.000 Франческу Флорију.

"Тако смо натерали Еулекс да истражи. На почетку они су то одбили... Затим се укључила полиција, рекла им је да би веома лоше изгледало да Еулекс то не истражи", наводи Бами.

Бами сматра да у Еулексу има још "трулих јабука", али да су већина вредни радници, посвећени и да добро раде свој посао.

Она очекује да ће високи званичник ЕУ детаљно истражити све наводе о корупцији у Еулексу и додаје да је мисија ЕУ потребна Косову.

Еулекс мора да преузме већу одговорност за грађане и институције Косова, закључује Бами уз оцену да је корупција на Косову врло распростањена.

"Еулекс је стабилизујућа снага на Косову, али не Еулекс који сада имамо. Потребно је имати Еулекс који одговара народу, парламенту. Не само земљама чланицама", истакла је она, додавши да то мора бити другачија врста Еулекса, који може да реализује задатке, на отворен и транспарентан начин и у интеракцији са људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи