Читај ми!

Реаговања на повратак Војислава Шешеља

Представници Владе, странака и невладиних организација реаговали су на одлуку да се Војислав Шешељ привремено пусти на слободу и на његов повратак у Србију.

Премијер Србије Александар Вучић поновио је у изјави за РТС да лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу жели добро здравље и срећу. 

"Постоје различите политике, увреда и рада и самопрегора, а ја прихватам ову другу", рекао је Вучић на питање о евентуалној дестабилизацији власти у Србији после доласка Шешеља.

"Ја бих желео да видим да ли ћемо топионицу отворити 23. или 24. и да ли ће се Есмарк пријавити на тендер за Железару", рекао је Вучић и истакао да не жели никога да вређа.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да повратак лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља у Србију неће дестабилизовати земљу и да се Влада у том случају понела одговорно.

Зорана Михајловић сматра да долазак Војислава Шешеља нема апсолутно никакве везе са стабилизацијом и дестабилизацијом земље.

Министар спољних послова и потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је за РТС да Шешељево ослобађање посматра са "хуманитарног аспекта" и истиче да је лидер СРС-а "политичка прошлост".

"Радостан сам што ће бити пуштен на слободу, али сам жалостан због тога што је оболео", рекао је Дачић.

Министар енергетике и члан Председништва СПС-а Александар Антић рекао је да Шешељев повратак има "искључиво хуманитарни заначај за њега самог и за његову породицу и пријатеље".

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко рекла је да је Шешељ најбољи симбол свега што се у Србији дешавало и што се, "нажалост, и даље дешава". 

"Једна теза је да се он враћа као део конспирације и ширег напада да би се дестабилизовала Влада... а друга теза је да се враћа као жртва Хашког трибунала и да је тамо неправедно одведен", рекла је Бисерко на скупу "Отпор екстремизму".

Рекла је да се не сме заборавити због чега је лидер радикала отишао у Хаг, те да се то питање не сме релативизовати, а лидер СРС-а представљати као жртва.

Председница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине Војводине Маја Седларевић рекла је на истом скупу да је "ужасава релативизација која прати повратак Шешеља, док се заборавља зашто је он завршио у Хагу".

Истовремено, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин рекао је да је привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља својеврсна порука како функционише судски систем у Хашком трибуналу.

Шешељев долазак у Србију изазвао је реакције и у региону. Председник Хрватске Иво Јосиповић каже да је обесхрабрујуће што Хашки трибунал није био у стању да оконча поступак против Војислава Шешеља, а хрватски премијер Зоран Милановић истиче да је казнено дело апсолутно све што је лидер радикала током деведесетих изговорио. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи