Давинићу укинута условна осуда за "баркасу"

Апелациони суд у укинуо је осуђујућу пресуду некадашњем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Давинићу којом је био кажњен условном осудом, јер је 2005. године Црној Гори незаконито поклонио војни брод "баркаса" вредан око 50.000 долара. Следи нова одлука.

Истом одлуком Апелациони суд у Београду наложио је да другостепени суд поново одлучи у том предмету, преноси Танјуг.

Ово је трећестепена одлука Апелационог суда, јер је другостепену пресуду којом је Давинић био осуђен на осам месеци затвора с роком провере од три године, донео исти тај суд, а након одржаног главног претреса.

Првостепеним пресудама Вишег суда у Београду Давинић је у овом случају два наврата већ био ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја, а оштећена Република Србија је ради остваривања имовинско - правног захтева била упућена на парницу.

У образложењу своје трећестепене одлуке, објављене на сајту, Апелациони суд наводи да другостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка јер је изрека неразумљива, пошто се у њој наводи да је Давинић нанео штету Државној заједници СЦГ, али се не наводи износ материјалне штете.

Тај износ према ставу суда, мора бити изражен кроз новчану вредност. 

За суд је споран и део одлуке на који начин је радњама окривљеног нанета штета Државној заједници СЦГ, а да притом није остварена корист за државу чцланицу - Црну Гору, јер "другостепени суд није дао јасне и аргументоване разлоге о тој одлучној чињеници, што чини битну повреду одредаба кривичног поступка".

Давинић се терети да је 18. августа 2005. године у Београду искоришћавањем службеног овлашћења нанео штету Министарству одбране Државне заједнице СЦГ јер је одлучио да се Региналном центру за обуку ронилаца за подводно разминирање из Бијеле уступи без накнаде пловно средство Војске СЦГ - баркаса хидрографска.

То пловно средство је затим 7. септембра 2005. године предато Регионалном центру из Бијеле, заједно са бројним материјалним средствима и пратећом опремом у вредности од око 3,6 милина динара.

У образложењу укинуте пресуде је поред осталог било наведено да је Давинић био свестан да ставља ван снаге претходну донету одлуку о продаји "баркасе" као вишка средстава и тиме причињава штету буџету савезне државе коме би била уплаћена средства од остварене продаје.

Истрага у вези са бродом покренута је у априлу 2009. године, а случај је пријавио Генерални инспекторат Министарства одбране Србије.

Давинић је током суђења негирао да је извршио кривично дело, наводећи да је све учинио у складу са споразумом између Министарства одбране и црногорског центра.

Он је већ правоснажно ослобођен по три оптужнице (афера Панцир, станови за Кобре, стан за једног официра), а у току му је суђење за аферу "сателит".

Још једну оптужницу против њега као и његовог тадашњег помоћника Милуна Кокановића због сумње да су у поступку продаје вишка наоружања злоупотребом службеног положаја 2005. године оштетили буџет Србије тужилаштво је подигло прошле године.

Том оптужницом Давинићу се на терет ставља да је искоришћавање свог службеног положаја предузећу "Југоимпорт-Монт" из Подгорице прибавио имовинску корист од 1.617.686 америчких долара и држави Србији у том износу нанео штету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи