Читај ми!

Караџић почиње одбрану 4. марта

Расправно веће Хашког трибунала донело је одлуку да се Радовану Караџићу одобри да до 4 марта припреми своју одбрану када ће почети да је износи. Караџић је тражио да своје сведочење почне 11. марта.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, сведочиће од 4. марта у своју одбрану пред Хашким трибуналом, одлучило је данас расправно веће.

Караџић, који се брани сам, затражио је претходно од судија да му после исказа последњих сведока одбране идуће недеље одобре две седмице паузе како би се припремио за своје сведочење.

Веће председавајућег О-гон Квона одлучило је, међутим, да је Караџићу за припрему исказа довољно седам дана.

Уместо 11. марта, како је тражио, Караџић ће, у складу с одлуком, сведочење почети 4. марта.

Судије су одбиле и Караџићев захтев да његово сведочење буде у облику нарације. Уместо тога, Караџића ће испитивати његов правни саветник Питер Робинсон (Петер). Исказ бившег лидера босанских Срба трајаће, како је најавио, око 16 радних сати, а потом ће га унакрсно испитивати тужиоци.

Оптужница Караџића (68) терети за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

У Караџићеву одбрану данас је сведочио бивши лидер Српске демократске странке на Палама Јован Шарац. Шарац је 232. сведок од почетка извођења доказа одбране.

Прве сукобе у сарајевском крају у априлу 1992, по сведоку, изазвало је убиство српског свата Николе Гардовића на Башчаршији, као и напади "муслиманских екстремиста" на Србе у околини.

Упркос настојању власти на Палама да сви становници "без обзира на националност" остану у општини и гаранцији да ће бити безбедни, "многи Муслимани" су, потом, "затражили да оду", изјавио је Шарац.

Муслиманским цивилима "који су одлучили да оду", по речима сведока, власти су дале полицијску пратњу "до линије раздвајања ка Сарајеву".

Општинске власти обавезале су у јулу 1992. полицију да чува имовину коју су Муслимани напустили на Палама, а која им је "после сукоба враћена". За разлику од Муслимана, хрватски мештани остали су на Палама током целог рата, тврдио је Шарац.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Керолин Еџертон (Царолин Едгертон), Шарац је изјавио да је око 400 Муслимана из Братунца у лето 1992. на Пале протерала "нека паравојна формација с црвеним береткама с циљем да се компромитује руководство РС".

"Инсистирали смо да ти људи морају да се ослободе и у томе смо имали пуну подршку руководства и Караџића... Ти људи су пребачени на муслиманску територију", казао је сведок.

Суђење Караџићу биће настављено идуће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару