Читај ми!

Јуришић: Злочине чиниле групе ван контроле

Масовне злочине над Муслиманима и Хрватима у општини Кључ 1992. чинили појединци и групе ван контроле, рекао Слободан Јуришић, сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом. За изазивање сукоба Јуришић окривио "муслиманску територијалну одбрану".

Сведок одбране Слободан Јуришић изјавио је, на суђењу Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу, да су да су масовне злочине над Муслиманима и Хрватима у општини Кључ 1992. чинили "појединци и групе ван контроле".

Оптужница Караџића (68), тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага терети за прогон несрпског становништва широм БиХ. Кључ је, према оптужници, једна од седам општина у којој је тај прогон имао размере геноцида.

Јуришић, који је био начелник штаба за општенародну одбрану, окривио је, као и претходни Караџићеви сведоци, "муслиманску територијалну одбрану" за изазивање сукоба у општини Кључ с пролећа 1992.

У неколико заседа, према његовим речима, убијено је десетак српских војника и полицајаца, на шта су српске снаге узрватиле акцијом "разоружавања паравојних снага, чишћења терена и успостављања безбедносног система".

Током те операције, "појединци и групе који нису били под контролом војске, ни полиције, искористили су прилику да пљачкају и пале куће и друге објекте".

"Повремено су чинили убиства, као у основној школи у селу Велагићи", изјавио је сведок.

По оптужници против Караџића, у школи у Велагићима, 1. јуна 1992, српске снаге су убиле 77 мушкараца - муслимана.

Јуришић је тврдио да су починиоци тог злочина одмах ухапшени и предати тужилаштву у Бањалуци.

Општински кризни штаб чији је Јуришић био члан, наредио је, према његовим речима, заштиту свих мештана и њихове имовине, без обзира на националност.

Сведок је изјавио и да "никада није чуо било кога да наређује, планира или подстиче прогон несрба".

Тужитељка Керолин Еџертон питала је сведока да ли се у БиХ води истрага против њега због злочина против човечности у Кључу, укључујући прогон 16.000 Муслимана и масовна убиства у Велагићима и селу Прхово. Јуришић је на то одговорио потврдно.

У оптужници против Караџића се наводи да је 1. јуна 1992. у селу Прхово убијено 38 особа.

Заступница оптужбе питала је сведока и да ли је тачно да је истражитељима у БиХ потврдио да је деловање српске ТО до 27. маја 1995, када су српске снаге кренуле у разоружавање муслиманских паравојски, било у складу са налозима "виших инстанци" српске републике. Јуришић је одговорио да је "у то време, све што је урађено - урађено по наредбама виших команди".

Унакрсно испитивање Јуришића, тужитељка Еџертон наставиће сутра. Пре сведочења Јуришића, судије су данас, на затвореној седници, саслушале заштићеног сведока одбране КW-545.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару