Читај ми!

Наставак претраге код Руднице на пролеће

Крајем марта или почетком априла, у зависности од метеоролошких услова, биће настављене активности на претрази гробнице у Рудници код Рашке, најавио шеф београдске делегације у Радној групи за нестале Вељко Одаловић.

Шеф београдске делегације у Радној групи за лица нестала у вези са догађајима на Косову 1998-1999. године Вељко Одаловић изјавио је да ће крајем марта или почетком априла, у зависности од метеоролошких услова, бити настављене активности на претрази гробнице у Рудници код Рашке.

Одаловић је, на конференцији за штампу, после састанка Радне групе у Београду, казао да план активности подразумева и физичко уклањање зграде на локацији и истакао да је то пројекат који нема само финансијску страну, јер финансије неће бити нешто због чега ће активности бити стављене у други план.

Према његовим речима, седам година је косовска, али и шира јавност била оптерећан овом локацијом, тако да је добро да ће то бити окончано.

Одаловић није желео да говори о броју тела која би могла бити пронеђена нити о националности, рекавши да ће ДНК анализе два тела, од укупно шест посмртних остатака, које се раде у Тузили утврдити идентитет.

По његовим очекивањима, за десетак дана требало би да се добију резултати прве анализе.

Одаловић је указао да су до сада три пута добијене погрешне информације о гробници код Рашке и да је свака истражена, што доказује упорност у решавању судбине несталих.

Ми ћемо приоритетно радити локацију у Рудници код Рашке и очекујемо да према неком нашем плану то траје најмање 60-так радних дана. То је локација која ће бити доста тешка за рад, објаснио је он, додајући да су добијени захтеви за проверу још неких локација, међу којима је једна везана за Бор, а даља за подручје Куршумлије.

Све ћемо проверити и све ће бити потпуно транспарентно, подвукао је Одаловић.

Такође је изразио наду да ће доћи до састанка са шефом Еулексовог тима за истрагу о трговини људским органима на Косову Клинтом Вилијамсоном, оценивши да би информације добијене од њега могле да реше судбину значајној броја несталих лица.

Одаловић је рекао да београдска делегација инсистира да се настави претрага на језеру Лимоч, код Гњилана, затим у месту Кошаре, те да су достављене ургенције за неколико локација за које посеђемо информације.

Шеф приштинске делегације Пајазит Нуши рекао је да ће ове године активности бити концентрисане на Партеш, Будисавац, Мамушу и Звечан и да ће се резултати објавити породицама без обзира на националну припадност.

Нуши је казао да, према програму, треба да се ове године отвори 31 локација, где се сумња да постоје гробнице.

Истакао је да нерешавање судбине несталих лица омета процес приближавања и повећања поверења између Албанаца и Срба, те је и препрека за примену постигнутих договора у дијалогу Београда и Приштине.

Нуши је оценио да је извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна, у којем је наглашен значај решавања питања судбине несталих лица, дао посебну, међународну димензију, а тиме и подстицај за још веће ангажовање.

Подвукао је да се откривање судбине несталих лица не политизује и да је мисија хуманистичка.

Нуши је рекао да је на састанку констатовано да нико није задовољан до сада постигнутим резултатима, додајући да сви треба да знају да је откривање и идентификовање посмртних остатака комплексан посао и да изискује време.

Портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон Маја Коцијанчич истакла је да случајеви несталих особа у сукобима на Косову деведесетих година "морају бити расветљени".

"Помно пратимо то питање", рекла је Маја Коцијанчич, "у тесној сарадњи с Међународним комитетом Црвеног крста, који у Приштини председава радном групом за питања несталих лица".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару