Читај ми!

"Шакалима" 106 година затвора

Због злочина над албанским цивилима током 1999. године, девет припадника формације "Шакали" осуђено на вишегодишње казне затвора. Двојица ослобођена кривице.

Посебно одељење Вишег суда за ратне злочине донело је осуђујућу пресуду за девет припадника формације "Шакали", због злочина над албанским цивилима током сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Судија Сњежана Николић Гаротић саопштила је да су оптужени криви за убиство више од 120 цивила у селима Ћушка, Захач, Павлан и Љубенић. Најмлађа жртва је имала 19 а најстарија 87 година.

Искази сведока који су преживели те догађаје, бројна документа, два сведока-сарадника, судски вештаци довели су до пресуде којом су командант 177. војнотериторијалног одреда Војске Југославије Топлица Миладиновић и припадници те јединице Дејан Булатовић и Милојко Николић осуђени на по 20 година затвора.

Срећко Поповић је осуђен на 10 година, Славиша Кастратовић на две године затвора, Бобан Богићевић на две године, Абдулах Сокић на 12 година, Ранко Момић на 15 година и Синиша Мишић на пет година.

Кривице су ослобођени Радослав Брновић и Вељко Корићанин. Деветорица оптужених су осуђена на укупно 106 година затвора.

"Нису били паравојна јединица, никакви 'Шакали', већ регуларна војна јединица. Све жртве су биле албански цивили. Становништво је расељавано без икаквог безбедносног разлога", навела је судија Сњежана Николић Гаротић.

Без директног војног циља 

Злочин је почињен током априла и маја 1999. године, а у оптужници се наводи да операција у селима у којима су извршена убиства није имала никакав директан војни циљ.

Припадници "Шакала" су при извршењу показали изузетну суровост, бруталност, безосећајност и безобзирност.

Убиства су вршена на свиреп и подмукао начин, неретко се пуцало жртвама у леђа, након чега је већина тела запаљена, с циљем да онемогуће утврђивање идентитета жртава.

Један од сведока-сарадника рекао је да је један Албанац убијен пошто су му одузета два возила - "ауди" и "мерцедес", после чега му је испаљен метак у потиљак.

"Црвена маса мозга се залепила по плафону. Онда се насмејао и рекао ми да се тако изводи кречење", испричао је тај сведок.

Пресудом је закључено да је главни циљ био протеривање Албанаца из датог подручја, и да су том приликом од жртава одузимане драгоцености и личне исправе.

Представници породица убијених задовољни су пресудом и образложењем.

Адвокат породица жртава Мустафа Радунићи посебно је задовољан што је суд утврдио да је све зличине извршила регуларна војска.

"То је један доказ да је то био један план државе - намера је била да се Косово очисти од албанског живља", каже Радунићи.

Адвокати оптужених оспоравају истинитост исказа сведока-сарадника и сматрају да није било доказа који њихове клијенте доводе у везу са тим злочинима.

Адвокат оптуженог Топлице Миладиновић - Горан Петронијевић каже да два највећа злочинца у читавом случају нису одговарала.

"Они су живи и здрави. Њих је тужилаштво узело као сведоке, а све зарад тога да би они сведочили против других", каже Петронијевић.  

Заступник оптуженог Милојка Николића - Драган Палибрк каже да је његовом клијенту на терет стављено и силовање, што суд није нашао да је извршио. Истиче да ни за једно конкретно кривично дело не може поуздано да се утврди да је "тог и тог убио".

Векарић: Запаљени сплавови сведоку-сараднику

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић каже да сплавови који су јутрос запаљени у Београду припадају сведоку-сараднику у предмету "Ћушка" и његовом брату.

Сплавови су запаљени јутрос у пет часова и то показује о каквом предмету је реч и колико ризика предузимају они који раде у Већу за ратне злочине.

Поводом осуђујуће пресуде за деветорицу припадника "Шакала" и ослобађајућу за двојицу, Векарић је новинарима испред Специјалног суда рекао да је делимично задовољан том одлуком, најавивши да ће се жалити на ослобађајући део.

Заменик тужиоца за ратне злочине рекао је да је тужилаштво доказало да је извршен злочин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару