Читај ми!

Тужилаштво тражи већу казну за Ђура Тадића

На јучерашњу пресуду Суда за ратне злочине у којом је Ђуро Тадић осуђен на 10 година затвора Тужилштво Србије ће уложити жалбу и тражити већу казну. Тадић је осуђен за злочин против цивила у месту Дуљци код Бихаћа, у септембру 1992. године када је убијено 18 Муслимана.

Српско Тужилаштво за ратне злочине уложиће жалбу на пресуду којом је бивши припадник Војске Републике Српске Ђура Тадића осуђен на десет годиња затвора за ратни злочин против цивила у месту Дуљци у општини Бихаћ, у септембру 1992. године.

Жалба којом ће се тражити већа казна ће бити уложена на одлуку судског већа Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, које је Тадића осудило на десет година затвора, саопштило је данас то тужилаштво.

Поступајући тужилац Снежана Станојковић захтевала је приликом изношења завршних речи казну затвора од 15 година за Тадића, оптуженог за убиство 18 муслиманских цивила у Дуљцима, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је тужилац то тражила и због наношење тешких телесних повреда Т.Х. док су брали шљве под радном обавезом коју им је одредило Ратно председништво "Српске Општине Бихаћ".

У пресуди су доказани наводи из оптужнице Тужилаштва, "између осталих и како су Тадић и његови саучесници, када су видели да се поједини цивили крију у штали, на сеник бацили бомбу, а потом тела убијених ставили на гомилу и запалили", додаје се у саопштењу.

Тадић, звани "Мрђа" је бивши припадник Рајиновачке чете Војске Републике Српске са пребивалиштем у Новом Саду.

Српско Тужилаштво за ратне злочине преузело је гоњење у овом предмету од Кантоналног суда у Бихаћу 2012. године, на основу Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Гоњење је преузето и на основу Уговора између Србије и БиХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, док је сам Тадић ставио захтев да му се суди у Србији, наводи се у саопштењу.

Виши суд у Београду Тадића је осудио на десет година затвора 4. фебруара ове година, а што је Фонд за хуманитарно право претходно данас оценио као "увредљиво за жртве".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару