Читај ми!

"Афера шећерана" - подигнута оптужница

Подигнута оптужница против Небојше Јањића и Милета Брежанчића, који се сумњиче за давање, односно примање мита у издавању дозволе за градњу на дружавном земљитту где је шећерана "Димитрије Туцовић".

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против власника предузећа "МБ Гас оил" Милета Брежанчића и некадашњег помоћника министра заштите животне средине и просторног планирања Небојше Јанића.

Њима се на терет стављају кривична дела примање и давање мита и злоупотреба службеног положаја, прецизирао је за Танјуг тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Кривична дела су извршили у вези са издавањем урбанистичких дозвола за изградњу пристана, претакалишта, гасовода и складишта за Брежанчићево предузеће "МБ Гас" на земљишту шећеране "Димитирје Туцовић" које је у државном власништву.

Истрагом је утврђено да је Брежанчић дао мито од 2.000 евра Јањићу да би му дао употребну дозволу за цео објекат и стицање права коришћења градског грађевинског земљишта од 1 хектара 41 ара и 91 метар квадратни на земљишту шећеране.

Вредност објекта за које је незаконито издата грађевинска и употребна дозвола је 12.206.411 евра, истакао је тужилац.

Против њих је у октобру прошле године покренута истрага због сумње да је Јањић током 2009. и 2010. године, док је био помоћник министра Оливера Дулића, у два наврата, примио поклон у новцу - укупно 152.000 евра.

Тужилаштво је, међутим, прошле седмице обуставило истрагу у делу којим се Брежанчић и Јањић терете за примање односно давање мита у износу од 150.000 евра у току 2009. године.

Због ове истраге, Јанић је био ухапшен 2. октобра прошле године и провео је нешто више од месец дана у притвору, а Брежанчић месец и 10 дана.

Небојша Јањић био је помоћник министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића и саветник градоначелника Суботице, члан општинског већа и помоћник директора за инвестиције при Дирекцији за изградњу града Суботице.

Од октобра 2012. до априла 2013. године обављао је дужност помоћника градоначелника Суботице Модеста Дулића, задужен за област инвестиција, урбанизам и комунално уређење.

У октобру прошле године Тужилаштво је покренуло поступак против Јањића, Дулића и бившег директора "Путева Србије" Зорана Дробњака у вези са издавањем дозволе словеначкој фирми "Нуба инвест" за постављање оптичких каблова, али није тражило да им се одреди притвор.

Против Јањића, Дулића и Дробњака у току је допуна истраге поводом тог случаја, пошто је Апелациони суд вратио оптужницу Тужилаштву за организовани криминал на дораду крајем јуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару