Читај ми!

Крај спора Србије и Хрватске за боље односе

Почетком марта пред Међународним судом правде у Хагу почеће процес између Србије и Хрватске по међусобним тужбама за геноцид. То је завршница поступка започетог још 1999. године. Завршетак тог спора значи скидање теме са дневног реда у односима двеју земаља, и то је позитивна појава, каже вођа српског правног тима Саша Обрадовић.

Спор Србије и Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу почиње 3. марта. У току је завршница припрема правног тима Србије, који треба да одговори на хрватску тужбу, и да докаже тезу из контратужбе да је над Србима у Хрватској средином деведесетих година прошлог века почињен геноцид. Шеф нашег правног тима верује да ћемо своје ставове успешно доказати.

Српски правни тим води Саша Обрадовић, искусан правник који је већ заступао Србију у споровима пред тим судом. Каже да је оно што следи тек завршетак једног дугог поступка.

"Расправа ће стартовати почетком марта. Трајаће око месец дана. Најпре ће се Хрватска, која је тужилац, изјашњавати и представљати своје аргументе, најважније доказе који треба да буду представљени. Потом ће Србија одговарати", објашњава Обрадовић.

У име Србије, на оптужбе из Хрватске одговараће искусни правници, попут једног од највећих светских стручњака за питање геноцида, канадског професора Вилијема Шабаса.

У тиму су још и професори Андреас Цимерман, Кристијан Тамс и адвокати Вејн Џордаш и Новак Лукић. Списак сведока који ће се појавити пред судом, иако су нека имена процурила у јавност, и даље је тајна, али се зна да ће наша страна највероватније извести осам, а Хрватска 12 сведока, међу којима је и Соња Бисерко.

Пресуде Хашког трибунала и одлука МСП-ом 

Старо питање је да ли ће ослобађајуће пресуде Хашког трибунала Готовини и Маркачу, као и првостепена ослобађајућа пресуда Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, утицати на одлуку Међународног суда правде.

"То овај предмет пред Међународним судом правде чини нарочито компликованим и комплексним. И у случају са БиХ, суд је гледао шта се догађа пред Хашким трибуналом, кривичним судом УН, а МСП решава спорове између држава. МСП у великој мери гледа шта је утврђено пред Трибуналом у Хагу, али није везан правним квалификацијама и то ће бити велики изазов", истиче Обрадовић.

Поновно отварање болних тема између два суседа, неминовно ће утицати на атмосферу у региону. Стручњаци кажу да је највероватније да ће суд одбацити обе тужбе, а многи се надају да ће пресуда, каква год да буде, значити и коначни завршетак спорова које две земље имају дуже од две деценије.

"У сваком случају, завршетак спора је скидање те теме са дневног реда у односима двеју земаља и то је позитивна појава", каже Обрадовић.

Када, негде за око два месеца, српски и хрватски правни тим напусте ово 100 година старо здање у Хагу, 15 судија предвођених председником суда Словаком Петером Томком повући ће се да донесу одлуку.

Претпоставља се да би она могла да буде позната до краја ове године. У својој 68-годишњој историји, Међународни суд правде се случајем геноцида бавио тек неколико пута, и то искључиво у вези са ратом у некадашњој СФРЈ, и никада није донео директно осуђујућу пресуду.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару