Читај ми!

Давинић: Караџић негирао гађање Маркала

Приликом приватног сусрета на Палама Радован Караџић ми је рекао да Војска Републике Српске није испалила гранату која је убила и ранила десетине цивила на сарајевској пијаци Маркале, рекао је сведок одбране на суђењу Караџићу пред Трибуналом у Хагу Првослав Давинић.

Сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу, Првослав Давинић, изјавио је да му је јуна 1996. године Караџић рекао на Палама да Војска Републике Српске није испалила гранату која је на сарајевској пијаци Маркале августа 1995. године убила и ранила десетине цивила.

Бивши председник Републике Српске и врховни командант њених оружаних снага, Караџић је, између осталог, оптужен за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада.

По оптужници и ранијим пресудама, граната испаљена с положаја ВРС убила је испред пијаце Маркале 28. августа 1995. године 43 особе, а ранила 75.

Давинић који је у то време био шеф Одељења за глобално разоружавање у седишту УН у Њујорку, сведочио је да се с Караџићем приватно састао на Палама, на путу за Сарајево.

Како је рекао, Караџић му је пренео да га је командант ВРС Ратко Младић уверио да та војска није испалила гранату на Маркале.

Давинић је на енглеском језику изјавио и да му је његов грчки колега у седишту УН рекао да је "из политичких разлога" истрага Унпрофора била усмерена на доказивање да су босански Срби били криви за инцидент.

Одговарајући на питања тужилаца, Давинић је потврдио да се с Караџићем који је новембра 1995. године оптужен за геноцид у Сребреници, "приватно" на Палама срео још једном, септембра 1996. године, али да то није желео да објави јер је Караџић био бегунац од међународне правде.

Сведок је тврдио да је Караџића позвао да се преда и да је Караџић одговорио да "разматра све могућности".

О тим сусретима, Давинић је, како је тврдио, известио надређене у УН.

Упитан да ли зна да је граната која је пала испред Маркала, произведена у Крушику из Ваљева, Давинић је одговорио одрично.

Давинић је описао и први сусрет с Караџићем, 1993. године у седишту УН у Њујорку, када га је упозорио да је раширено схватање да су босански Срби одговорни за већину злочина у БиХ и да то може имати последице.

Како је рекао, Караџић је на то узвратио тврдњом да због медијске манипулације међународна заједница "није добро информисана".

Давинић који је 2004-2005. године био министар одбране Србије и Црне Горе, испричао је да је септембра 1994, на захтев тадашње главне тужитељке Карле дел Понте, у Србији била спроведена акција за хапшење Младића, али без успеха.

"Дел Понте је обавестила власти САД да ће Младић прећи из РС у Србију и срести се са својом породицом у једном манастиру близу границе. Иако смо учинили све што смо могли - уз учешће америчких летелица за извиђање и специјалних снага позајмљених од Унпрофора - тај покушај хапшења био је неуспешан", рекао је Давинић.

Заступница оптужбе подсетила је Давинића да је септембра 2004. године он изјавио да Младић није на територији СЦГ и изнела тврдњу да су, у то време, војна возила превозила генерала од стана до стана у Београду.

Сведок на то није дао разумљив одговор, рекавши да није знао где се Младић кретао.

Следећи сведок Караџићеве одбране даће исказ сутра.

Оптужница Караџића терети и за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина попримио размере геноцида и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару