Читај ми!

Уништен споменик Лазару Вучковићу

У Горњем Селу, код Призрена, уништен је споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова и Метохије, потврђено је РТС-у. Канцеларија за КиМ осудила инцидент.

Споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова и Метохије, у Горњем Селу, код Призрена, уништен је јуче на Божић, а песникова биста је однесена, потврђено је РТС-у.

"Јавили су ми се чланови породице Вучковић који живе у Штрпцу и Лазарев рођени брат Слободан Вучковић, који је сада повратник у Горњем Селу, и потврдили ми да је споменик уништен, а биста однесена", рекао је КиМ радију књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

"Јутрос око 11 сати, када сам ишао да запалим свећу, видео сам да нема бисте мог брата, ишчупана је и однесена. Све је ишчупано и однето. Видео сам прекјуче да је споменик читав, а данас је порушен. Јавио сам то полицији, а они су ме питали да ли сумњам у неког. Рекао сам да не могу да сумњам ни у кога из села. Рекли су да ће данас доћи да узму отиске, међутим, нико од њих се није појавио", рекао је Слободан Вучковић КиМ радију.

Портпарол полиције за регион Призрена Хазир Бериша казао је за КиМ радио да је увиђај извршен, али да за рушење споменика нема осумњичених, као и да се сумња да је биста однета због материјала од којег је направљена.

"Нико тај споменик није дирао ни 1999. године, ни у мартовском погрому 2004. године. Ово је јасна и страшна порука за Божић породици Вучковић и свима нама. Подсећам вас да је неколико километара даље, пре десет дана у Драјчићима, такође у Средачкој жупи, почело рушење српске школе, старе 109 година. Очигледно је да је неко одлучио да повратак у Средачку жупу забрани", рекао је Живојин Ракочевић.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је рушење споменика, упозоривши да је то још један вид застрашивања Срба како би одустали од повратка на своја огњишта.

То је више него јасна порука Србима да се на њихов повратак у Средачку жупу не гледа са одобравањем, наводи се у саопстењу.

"Како из искуства знамо да приштинске власти неће ништа учинити да се починиоци овог вандалског дела пронађу и казне, захтевамо од међународне заједнице да реагује и заштити Србе у Покрајини, њихову имовину и гробове и споменике њихових најмилијих", истиче се у саопштењу.

На Косову и Метохији одржавају се Књижевни сусрети "Лазар Вучковић", једна од најпознатијих књижевних манифестација у некадашњој Југославији.

Песник Лазар Вучковић страдао је 1966. године на Охридском језеру, заједно са песником Браном Шћепановићем. Радио је као новинар приштинског Јединства.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару