Читај ми!

Поново продужен притвор Бубалу

Специјални суд поново продужио притвор за 30 дана бившем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу. Двојица његових сарадника пуштена да се бране са слободе. Претходно Апелациони суд наложио Специјалном суду да поново размотри разлоге за задржавање оптужених иза решетака.

Бившем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу Специјални суд у Београду поново је продужио притвор за 30 дана, а двојица његових сарадника пуштена су да се бране са слободе пошто им је притвор укинут.

Кривично ванпретресно веће продужило је притвор Бубалу за још 30 дана, док су Миодраг Ђорђевић и Горан Мрђа пуштени из Окружног затвора у Београду у којем су провели седам месеци, од хапшења у јуну, изјавила је Танјугу портпарол Специјалног суда Душица Ристић.

Раније данас Апелациони суд укинуо је решење Специјалног суда од 4. децембра којим је Бубалу и сарадницима био продужен притвор и наложио му да поново размотри све разлоге за њихово даље задржавања иза решетака.

Апелациони суд је наложио Специјалном да приликом поновног одлучивања јасно определи разлоге за даље задржавање окривљених у притвору и цени постојање узнемирења јавности, као разлога због ког им је продужен притвор, у тренутку доношења своје одлуке.

У одлуци Апелационог суда се подсећа да се код процене довољних околности за притвор мора водити рачуна и о поступку који захтева Европски суд за људска права, што подразумева да се узнемирење јавности не може извести само из тежине кривичног дела, нити се везати за околности које су евентуално постојале у времену које знатно претходи одлучивању о даљем лишавању слободе окривљених.

Такође, приликом поновног одлучивања Специјланом суду је наложено да испита да ли у конкретном случају има услова за замену притвора неком од блажих мера за обезбеђење присуства окривљених, водећи притом рачуна о законској дужности свих органа који учествују у поступку да трајање притвора сведу на најкраће неопходно време.

Недавно је Уставни суд Србије утврдио је да је бившем министру привреде и приватизације повређено уставно право на органичено трајање притвора и наложио Апелационом суду у Београду да поново размотри своје одлуке из септембра о продужењу притвора Бубалу.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је почетком децембра оптужницу против Бубала и седам његових сарадника, због сумње да су злоупотребили службени положај приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу Милана Бека "Ворлдфин" из Луксембруга.

Осим Бубала, оптужница за кривично дело злоупотреба службеног положаја терети извршног директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђордевића и Горана Мрђу, директора Центра за тржиште капитала Алексеја Мисаиловића, директора Акцијског фонда Александра Грачанца и директора Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмине Драгутиновић.

За кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица оптужница обухавата бившег директора Привредног друштва Лука Београд Мирослава Дробца и бившег финансијског директора тог привредног друштва Душана Косовца.

Бубало је ухапшен 14. јуна и од тада је у притвору.

Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и Милан Беко на почетку су били заједно у послу око Луке Београд и у малопродајном ланцу Ц-маркет, али се Мишковић повукао касније из Луке, а Беко из Ц-маркета.

Лука Београд је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације. Беко ју је преузео 2004. и 2005. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару