Читај ми!

Радници "Првог партизана" ослобођени оптужби

Петоро радника "Првог партизана", ослобођено оптужби за изазивање трагедије у тој фабрици септембра 2009. године, сазнаје РТС. Супервештачење је показало да узрок трагедије није људска грешка, већ нестабилан барут, коришћен у производњи, речено је у суду.

Основни суд у Ужицу донео је ослобађајућу пресуду за петоро радника "Првог партизана". Они су оптужени за изазивање трагедије у "Првом партизану" септембра 2009. године, када је погинуло седам, а повређено 12 радника, сазнаје РТС.

Супервештачење је показало да узрок трагедије није људска грешка, већ нестабилан барут, коришћен у производњи, па самим тим нема ни кривичне одговорности оптужених, речено је у суду.

Према образложењу судије Лазе Ђоковића, нема доказа да су оптужени Велибор Јањић, Првослав Ђелић, Милосав Ђелић, Зоран Ћирковић и Милојка Терзић непрописно поступали са барутом и да је то изазвало експлозију у ужичкој фабрици муниције са трагичним последицама.

Суд је, према речима судије Ђоковића, прихватио налазе вештачења Института за превентивну заштиту на раду и развој у Новом Саду и супервештачење Градског завода за вештачење у Београду, према којима несрећу није изазвала људска грешка, већ нестабилан барут који се у критичном тренутку налазио у фабричким погонима.

Јавни тужилац Саша Нешовић оптужницу је подигао на основу вештачења Националног криминалистичког центра, према коме је повод за несрећу било непрописно манипулисање барутом у просторији где је та операција забрањена.

Образлажући пресуду, судија Лазо Ђоковић истакао је да је било пропуста током увиђаја и у истражном поступку, јер барут са места несреће није узет за вештачење, већ само барут из централног магацина, који је био стабилан.

Чланови породица погинулих, који су присуствовали данашњем изрицању пресуде у Основном суду у Ужицу, били су незадовољни и најављују да ће, ако тужилац не поднесе жалбу, то учинити породице жртава.

"Судија их је овом пресудом поново убио. Они инсистирају само на баруту, а зна се да процедура рада није била испуњена. Сигурносна врата су у време несреће била отворена, односно покварена. Да су била затворена, они би данас били живи", тврди Радован Луковић, супруг покојне Биљане Луковић.

"Моја покојна ћерка много пута се жалила на пропусте и проблеме на послу, али нас је молила да ћутимо, јер други посао сем тог није имала", прича Ковина Ђурић, мајка покојне Светлане.

Суђење оптуженима за изазивање несреће у "Првом партизану" трајало је две и по године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару