Прецизирана оптужница против Карића

Тужилаштво прецизирало оптужницу против Богољуба и Сретена Карића и још 13 осумњичених да су оштетили "Мобтел". Реч је о усклађивању оптужнице са изменама Кривичног законика од 15. априла ове године. Оптужница достављена Вишем суду у Београду.

Више јавно тужилаштво у Београду прецизирало је оптужницу против одбеглог Богољуба Карића, његовог брата Сретена и још 13 осумњичених да су од 1998. до 2005. године оштетили компанију "Мобтел".

Оптужница је достављена Вишем суду у Београду. "Суду је достављена измењена оптужница против Карића и осталих само у погледу правне квалификације дела ", изјавила је портпаролка суда Душица Ристић за Танјуг.

Она је додала да се по оцени суда не ради о новој оптужници, јер је промењена само правна квалификација, тако да ће она бити послата окривљенима и њиховим браниоцима, али без права на одговор.

Тужилаштво је извршило неопходне измене оптужнице у складу за изменама Кривичног законика од 15. априла ове године, пошто се кривично дело злоупотреба службеног положаја, за које су Карићи и остали били оптужени у њиховом случају сада третира као злоупотреба положаја одговорног лица.

За то дело је запрећена казна до 10 година затвора.

Ристићева је истакла да ће, међутим, сви окривљени и њихови браниоци који су изјавили приговор на оптужницу која је подигнута 17. септембра 2010. године бити позвани да се изјасне да ли при њима остају.

У том случају ти приговори ће се третирати као одговори на оптужницу, указала је Ристићева.

Тек након тога ући ће се у поступак преиспитивања оптужнице од стране суда, који може да је потврди или да је врати на допуну истраге.

Оптужница против Карића и осталих, која је подигнута још 17. септембра 2010. од априла ове године је била у тужилаштву на прецизирању.

Уколико прецизирану оптужницу потврди решењем, окривљени и њихови браниоци ће имати право да на ту одлуку изјаве жалбу Апелационом суду у Београду који доноси коначну одлуку о ступању оптужнице на правну снагу.

Тек након тога може да буде заказано суђење у том поступку који је покренут још у јануару 2006. када су браћа Карић побегла из земље.

Међутим, ступање оптужнице на снагу успориће то што је један од оптужених Енглез, па је неопходно превођење оптужнице на његов матерњи језик.

Тај поступак трајаће минимум око годину дана, због евентуалног слање приговора на оптужницу.

Више тужилаштво у Београду подигло је 17. септембра 2010. оптужницу против Богољуба и Сретена Карића, а обојица су још од 2006. године у бекству и за њима је расписана црвена Интерполова потерница.

Богољуб Карић је пре покретања кривичног поступка био власник БК Телевизије, као и банке "Браћа Карић", "Астра Симит" и других компанија.

Браћа Карић терете се да су са сарадницима са рачуна "Мобтела" пребацили више од 60 милиона евра на предузећа "БК група" и приватне рачуне тако што су контролисали Управни одбор "Мобтела".

На терет им се ставља и да су "утицали на судску власт", а међу оптуженима се налазила и бивши судија Трговинског суда у Београду Иванка Кнежевић Козић против које је застарело кривично гоњење прошле године.

Осим Карића, оптужницом из 2010. оптужени су и Витомир Парежанин, Богољуб Лазић, Татјана Ракас, Бранислав Анђелић, Харпур Патрик Роја, Олга Жиловић, Горан Милић, Горан Божић, Бранко Крстоножић, Љиљана Карић, Душан Ђорђевић, Снежана Костић и Каламан Цинклер.

У оптужници су набројане појединачне злоупотребе сваког од оптужених у Карићевој групи, од којих је већина била запослена у "Мобтелу".

Против Сретена Карића и његових сродника у току је и поступак за одузимање имовине за коју се сумња да је проистекла из кривчног дела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару