Читај ми!

Бомба из Будимске биће уништена у среду

Бомба из Другог светског рата, која је јуче пронађена у Будимској улици у центру Београда и касно синоћ пребачена у војни полигон у Никинцима биће уништена у среду, изјавио начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић потврдио је РТС-у да ће бомба из Другог светског рата, која је јуче пронађена у Будимској улици у центру Београда, бити уништена у среду.

Бомба је касно синоћ пребачена у војни полигон у Никинцима. Како је Марић раније изјавио, због врсте упаљача бомба мора да се уништи.

У вађењу бомбе учествовали су и радници ЈКП "Паркинг сервиса", који су бомбу тешку 1.090 килограма извукли специјалном дизалицом "Колес", саопштило је то јавно предузеће.

Дизалицом су је извукли са градилишта и пренели у камион којим је касније пребачена на војни полигон.

Специјална дизалица "Колес", носивости до 30 тона, учествовала је у рашчишчавању рушевина током бомбардовања 1999. године.

Раније синоћ, при обиласку места где је пронађена бомба, премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће бомба бити извађена, превежена до војног полигона у Никинцима, где ће бити обезбеђена и припремљена за уништавање током данашњег дана.

Дачић је навео да је реч о немачкој авионској бомби из Другог светског рата, јаке разорне моћи, типа СЦ1000, тешке преко једне тоне, са пуњењем од 620 килограма, из наоружања авиона "Хајнкел 111".

Бомба је добила надимак "Херман", по команданту Луфтвафеа, Херману Герингу.

У Европи су забележена још два случаја контролисаног уништавања те бомбе.

Јуна 2008. године СЦ1000 извађен је из реке Леје у близини Лондона.

Још једна бомба пронађена је јуна ове године у реци Одри код Шћећина у Пољској. Обе бомбе однесене су на војне полигоне, где су уништене.

Место где је пронађена бомба синоћ су обишли и председник Привременог већа Града Београда Синиша Мали, министар саобраћаја Александар Антић, министар одбране Небојша Родић и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Вања Вукић.

Авионску бомбу у Будимској улици јуче су приликом извођења грађевинских радова на дубини од шест метара пронашли радници, након чега је зграда са 20 станара поред градилишта евакуисана, а на лице места су одмах послате контрадиверзионе екипе полиције.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару