Без сведока сарадника на суђењу Шарићевој групи

Један од оптужених на суђењу Шарићевој криминалној групи Горан Вучковић тражио статус сведока сарадника и пошто га није добио, негирао је своју молбу и тврдио да су тужилаштво, полиција и БИА покушавали да од њега изнуде исказ, обелодањено данас у Специјалном суду.

На суђењу криминалној групи на челу са одбеглим Дарком Шарићем која се терети за "прање" на стотине милиона евра стечених препродајом кокаина, данас је обелодањено да је један од оптужених, Горан Вучковић, тражио статус сведока-сарадника, али да га није добио, јер његов исказ то није завредео.

Међутим, Вучковић је данас у Специјалном суду то негирао и тврдио да су тужилаштво, полиција и БИА заправо покушавали да од њега изнуде исказ.

Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Иванић доставио је судском већу белешку у којој се наводи да је оптужени Вучковић тражио статус сведока сарадника, али да је процењено да његов исказ то не завређује.

Према речима тужиоца, са Вучковићем је обављен разговор на основу његове молбе за доделу статуса сведока сарадника у којој је навео да мисли да је њему и његовој породици угрожена безбедност и и због тога што осећа потребу да исприча истину.

У документу је такође навео да му је браниоца кога има у том поступку наметнуо оптужени Бобан Стоиљковић, који је према оптужници један од најближих сарадника Дарка Шарића који је већ четири године у бекству.

Вучковић оптужио полицију, БИА и тужилаштво

Пошто је заменик тужиоца доставио судском већу белешку о разговору са Вучковићем, он се јавио за реч и оптужио представнике тужилаштва, полиције и БИА да су заправо покушавали да му изнуде исказ.

"Контактирали су ме људи из БИА. Рекли су да су они држава и да могу да нанесу зло мени и породици ако не сарађујем. Тражили су од мене да кажем неистине о Бобану Стоиљковићу и томе како сам у Врању виђао Дарка Шарића", рекао је оптужени.

Поред тога, тврдио је и да је тужилац сам сачинио белешку коју је предао суду.

Вучковић је напоменуо да га већ четири месеца јуре припадници БИА, да је одсечен од породице и да убудуће жели да се брани ћутањем.

Та криминална група на челу са Шарићем коју чине привредници и адвокати оптужена је за "прање" новца стеченог препродајом кокаина, односно за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и прање новца.

Осим Шарића, остали се не повезују са трговином наркотицима, али су оптужени јер су знали за ту активност припадника Шарићеве "нарко" криминалне групе, којој је суђење у току.

Тужилаштво за организовани криминал терети оптужене у овом процесу да су знали да су средства која су им стављена на располагање и управљање нелегално стечена од препродаје кокаина.

Ради се о такозваном "прљавом" новцу који је требало легализовати и увести у регуларан привредни и финансијски систем.

Према оптужници, предузећа која су прањем новца стављена под контролу Шарићеве криминалне организације су "Јединство" из Гајдобре, "Млади Борац" из Сонте, "Путник" из Новог Сада, "Војводина" из Новог Сада, "Митросрем" из Сремске Митровице и Палић из Суботице.

Тужилаштво је у априлу 2010. године подигло оптужницу против Дарка Шарића и још 19 особа због кријумчарење 2.174 килограма кокаина из Јужне Америке октобра прошле године и за шверцовање 235 килограма кокаина у Италији, јануара 2009. године.

Након тога уследило је још 10 оптужница против припадника Шарићевих група због кријумчарења кокаина и прања новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије