Читај ми!

Која су права радника током екстремних температура

Афрички топлотни талас донео нам је екстремно високе температуре, данас и до 40 степени па ће најтраженији бити дебела хладовина, климатизоване просторије и обавезна вода. Грађевинци су међу оним радницима који углавном раде у тешким условима, али послодавци имају обавезу да им тај рад олакшају. Које су обавезе послодаваца и шта су инспектори на терену утврдили?

Маја Илић из Инспектората за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекла је за РТС да врше појачани инспекцијски надзор пре свега на градилиштима. Само у среду извршили су 221 инспекцијски надзор.

Утврђено је да послодавци нису обучили одговарајући број запослених за пружање прве помоћи и нису обезбедили средства за пружање прве помоћи. Илићева истиче и да су послодавци у обавези да организују рад на другачији начин, да обезбеде запосленима чешће паузе уз обезбеђивање одговарајућих, освежавајућих напитака и пре свега довољне количине воде.

Такође, потребно је да се чешће мењају запослени који раде на отвореном, као и да буду информисани о свим опасностима и ризицима који се везују за рад на отвореном на високим температурама.

"Апелујем на све послодавце и запослене да када је температура изнад 36 степени, нарочито у периоду од 11 до 16 часова, организују свој рад тако да запослени не раде тешке физичке послове и да не буду директно изложени сунчевом зрачењу, а такође и да поштују смернице за безбедан и здрав рад на отвореном, на високим температурама, које је донело Министарство за рад, запошљавање и социјална питања“, рекла је Илићева.

У случају да не поштују мере безбедности на раду, послодавцима који имају својство правних лица прете казне од 1.500.000 до 2.000.000 динара, предузетницима од 400.000 до 500.000, а правним лицима 50.000-150.000 динара.

Утврђено да на градилиштима раде и радници на црно

Инспектори су у среду утврдили и да је радно ангажована и запослена 801 особа, али и да је 58 особа радило на црно. Два субјекта су нерегистровано обављала делатност, што значи да нису регистровали своју делатност у Агенцији за привредне регистре. Том приликом инспектори су изрекли осам забрана рада на месту рада.

Указује да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања отворено за сваку врсту пријава, како запослених и радно ангажованих особа, тако и свих грађана који имају било какво сазнање да се негде не примењују мере безбедности и здравља на раду. То се може пријавити позивом на број 0800 300 307.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару