Читај ми!

Младићева одбрана испитивала истражитеља

На суђењу Ратку Младићу у Хагу, одбрана током испитивања истражитеља тужилаштва Берија Хогана сугерисала да је Армија БиХ могла да испали хице и гранате од којих су страдали цивили у Сарајеву.

Одбрана Ратка Младића сугерисала је данас пред Хашким трибуналом, унакрсно испитујући истражитеља тужилаштва Берија Хогана, да је Армија БиХ могла испалити хице и гранате од којих су, у више напада од 1993. до 1995. године, страдали цивили у Сарајеву.

Према оптужници која генерала Младића (70), тадашњег команданта Војске Републике Српске, терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, пројектиле је на цивиле испаљивала ВРС.

На основу исказа сведока-очевидаца, Хоган је 2001. и 2006. године начинио филмске записе и панорамске фотографије локација на којима су цивили страдали.

Кроз његово сведочење, тужиоци су доказивали да су места страдања цивила била видљива са положаја ВРС с којих је, према оптужници, била отворена ватра.

Младићев бранилац Бранко Лукић данас је исте снимке и фотографије искористио за доказивање да су локације на којима су цивили погођени биле видљиве и с оближњих положаја АбиХ.

Према одбрани, трогодишњу Анису Питу је, 13. децембра 1992. године, док се играла на веранди породичне куће у насељу Широкача, могао ранити хитац који је долетео са оближњег гробља, које је било под контролом муслиманских снага.

Да су на гробљу били припадници Армије БиХ потврдио је и Хоган, али је негирао да се са тог положаја могло видети место на којем се девојчица играла. Према оптужници, на дете су пуцали припадници ВРС са виса званог Баба-стијена, изнад гробља.

Сличан аргумент, заступник Младићеве одбране употребио је и у случају Мунире Заметице, која је 11. јула 1993. године убијена хицем из снајпера, док је на Добрињи из истоимене реке захватала воду.

Адвокат Лукић је наводу оптужнице да је хитац био испаљен са осматрачког положаја ВРС на звонику недовршене православне цркве супротставио тврдњу да су "све околне зграде биле под контролом АБиХ".

Хоган је то, међутим, одбацио као "нетачно", зато што је део једне од зграда био на територији ВРС. Потврдио је да је црква од места погибије Заметице била удаљена 1.100 метара.

Упитан да ли је знао да је на мосту, код кога је Заметица захватала воду, био положај АБиХ, одговорио је негативно.

О убиству седмогодишњег дечака

Младићев бранилац питао је Хогана и да ли је место на којем је, 18. новембра 1994. године, према оптужници, једним хицем убијен седмогодишњи Нермин Дивовић и рањена његова мајка Џенане Соколовић, близу Земаљског музеја у центру Сарајева.

Хоган, коме је то место 2006. године показала Соколовићева, рекао је да је оно у близини паркинга музеја.

Младићева одбрана раније је више пута сугерисала да су муслиманске снаге са зграде тог музеја пуцале на сопствене грађане.

Бранилац Ратка Младића, у осврту на неколико других снајперских инцидената из оптужнице, рекао је, такође, да су места догађаја била у близини линије фронта, што Хоган није оспоравао.

Испитујући сведока о експлозији на фудбалској утакмици на Добрињи у којој је 1. јуна 1993. године убијено 10 особа, бранилац Лукић сугерисао је да се то место није могло видети са минобацачких положаја ВРС. Хоган је то потврдио.

Процес генералу Младићу биће настављен у четвртак, зато што тужилаштво за сутра није имало спремног сведока.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије