Младићева одбрана: Муслимански борци убројани у жртве

Одбрана Ратка Младића оповргавала пред Хашким трибуналом налазе истражитеља тужилаштва Душана Јанца о идентификованим жртавама повезаним с падом Сребренице у руке Војске Републике Српске. Младићев бранилац инсистира да је већи број муслиманских бораца погинулих у борбама покопан у секундарним масовним гробницама.

Унакрсно испитујући истражитеља тужилаштва Душана Јанца, одбрана Ратка Младића оповргавала је пред трибуналом у Хагу сведокове налазе о идентификованим жртавама повезаним с падом Сребренице у руке Војске Републике Српске у јулу 1995, преноси агенција Бета.

Генерал Младић (70), тадашњи командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице у данима након што је војска 11. јула 1995. заузела енклаву која је била под заштитом УН.

Младићев бранилац Драган Иветић сугерисао је да је већи број особа чији су посмртни остаци пронађени у масовним гробницама, страдао у борбама током покушаја колоне од више хиљада мушкараца и припадника 28. дивизије Армије БиХ, да се пробије из обруча ВРС око Сребренице, шумом ка Тузли.

Након што му је адвокат Иветић цитирао његов исказ са претходних суђења да је при пробоју у колони на различите начине смртно страдало "између 1.000 и 2.000" муслиманских мушкараца, Јанц је изјавио да је, по налазима до којих је дошао, број убијених из колоне "око 1.000".

Јанц је остао при јучерашњем исказу да је до априла ове године на тлу, дуж путање пробоја колоне, било пронађено 756 жртава, од којих су "неке биле стрељане, неке убијене у борби, а неке починиле самоубиство".

Младићев бранилац инсистирао је да је већи број муслиманских бораца погинулих у борбама покопан у секундарним масовним гробницама, у оквиру легалне "асанације" терена, односно прикупљања и сахрањивања лешева са бојишта. По одбрани, те лешеве тужилаштво је убројало у жртве погубљења.

Потврђујући да зна да је "асанација" била предвиђена законима бивше Југославије, Јанц је, међутим, узвратио да "асанацију" терена током истраге није поменуо ниједан сведок, а да би у прикупљању и сахрањивању тела палих бораца морало учествовати много људи.

Не оповргавајући да је било Муслимана погинулих у борбама или у минским пољима, те да су неки починили самоубиства при пробоју из Сребренице, Јанц је рекао да су њихова тела пронађена или на тлу где су страдали или у мањим гробницама. Имена тих бораца, међутим, нису уврштена на спискове жртава из Сребренице, пронађених у масовним гробницама код Зворника, подвукао је сведок.

Сведок је потврдио да су у једној од секундарних масовних гробница, означеној као Гљечева 1, пронађени и посмртни остаци особа настрадалих 1992. године, заједно са остацима жртава из Сребренице убијених у јулу 1995. Сва та тела претходно су ископана из примарних гробница код села Глогова и Реджићи код Братунца.

По оптужници и ранијим пресудама, ВРС је у јесен 1995. тела стрељаних Сребреничана ископала из примарних и преместила у тешко приступачне секундарне масовне гробнице у покушају да прикрије злочин.

Јанц је у главном исказу посведочио да је до априла ове године ДНК анализом посмртних остатака идентификовано 6.849 особа страдалих после пада Сребренице у руке ВРС, у јулу 1995.

Сведок је прецизирао је да је 6.056 до сада идентификованих жртава пронађено у бројним примарним и секундарним масовним гробницама у Подрињу.

Посмртни остаци 756 идентификованих пронађени су на површини тла у близини масовних гробница или места егзекуција.

Као посебну категорију, Јанц је у свом извештају навео још 37 идентификованих жртава пронађених на другим местима, укључујући и шесторицу Сребреничана које су на Гођанским барама код Трнова крајем јула 1995. стрељали припадници Шкорпиона, за које је нагласио да су "из Србије". Починиоци су тај злочин снимили, а снимак је више пута био приказан пред судом у Хагу.

Сведок је подвукао да још око 800 особа несталих после пада Сребренице још увек није пронађено, нити идентификовано.

Суђење Младићу биће настављено сутра исказом следећег сведока тужилаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи