Читај ми!

Наставак суђења Караџићу 28. октобра

Уместо крајем августа, расправно веће Хашког трибунала одлучило је да суђење Радовану Караџићу буде настављено 28. октобра, делимично усвојивши захтев одбране за вишемесечну паузу ради припрема сведока.

Расправно веће Хашког трибунала одлучило је да суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу буде настављено 28. октобра, уместо крајем августа, делимично усвојивши захтев одбране за вишемесечну паузу ради припрема сведока, саопштио је суд у Хагу.

Караџић, који се брани сам, затражио је да процес буде прекинут на четири до шест месеци, пошто је жалбено веће Трибунала, средином јула, поништило првостепену пресуду којом је, на половини суђења, био ослобођен оптужбе за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам босанских општина, 1992.

Усвојивши жалбу тужилаштва, апелационо веће је у оптужницу против Караџића вратило тачку која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

После те одлуке, Караџић је затражио да судије или издвоје поступак по тој тачки оптужнице или да му одобре додатно време за припрему сведока одбране који би побијали оптужбу за геноцид у седам општина.

Веће председавајућег О гон Квона одбацило је захтев за издвајање поступка, али је Караџићу одобрило додатна два месеца за припрему сведока.

Уместо 28. августа, после летње паузе у раду суда, како је раније било предвиђено, процес ће, по тој одлуци, бити настављен 28. октобра.

У одлуци, веће прецизира да је Караџић до сада извео 173 сведока одбране и да је на њихове исказе утрошио 230 од 300 радних сати, колико му је одобрено за извођење доказа одбране.

Преосталих 10 тачака оптужнице терете Караџића за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи