Читај ми!

Афера РБВ, Боровици укинут притвор

Душан Боровица ће се у даљем поступку у вези са спорним кредитима Развојне банке Војводине бранити са слободе. Одговорним лицима у тој банци продужен притвор.

Власнику и директору више фирми Душану Боровици, против кога Тужилаштво за организовани криминал води истрагу у вези са спорним кредитима Развојне банке Војводине (РБВ), укинут је притвор и он ће се у даљем току поступка бранити са слободе, док је одговорним лицима у тој банци притвор продужен за месец дана, односно три месеца.

Портпарол Вишег суда у Београду Душица Ристић рекла је Танјугу да је Боровици притвор укинут 6. јуна јер су, у делу истраге која се односи на њега, саслушани сви сведоци, па су престали разлози за његово даље задржавање.

Међутим, одлуком Апелационог суда у Београду, суд је продужио притвор за до још три месеца некадашњим председницима Извршног и Кредитног одбора РБВ, Срђану Петровићу и Биљани Јовановић, као и бившем директору Сектора за пословање са привредом и члану Кредитног одбора РБВ Слободану Бајину.

Судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда је члановима Извршног одбора РБВ Горану Костићу и Јелени Кокељ Протић, који су ухапшени у мају, притвор продужио за још 30 дана.

Ристићева је прецизирала да је свима притвор продужен због опасности да би у току истраге могли да утичу на сведоке.

Према тој одлуци притвор може да им траје до 16. септембра, додала је Ристићева.

Боровица је ухапшен почетком маја, док су осали хапшени у марту и крајем маја.

Тужилаштво за организовани криминал против њих води истрагу због сумње да су одговорна лица Боровичиним предузећима одобрили 45 кредита у укупном износу од 25 милиона евра, без адекватних банкарских гаранција.

Та сума представља незакониту имовинску корист за Боровицу, а штету за Развојну банку Војводине.

Због блокаде рачуна предузећа и неодговарајућих обезбеђења, банкарске гаранције које су активиране нису могле бити наплаћене, а одобрени кредити нису враћени банци.

Као гаранција коришћене су менице, овлашћења и међусобна јемства Боровичиних фирми које су већ биле презадужене, сумња тужилаштво.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи