Читај ми!

Заштићени сведок о стрељању Муслимана

На суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, заштићени сведок оптужбе описао како је 1995. године гледао како српски војници стрељају Муслимане из Сребренице. Сведок нагласио да се током посете месту злочина, пре неколико месеци, сетио свих ствари које су се тамо дешавале.

Заштићени сведок оптужбе РМ-245 описао је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, како је у јулу 1995. године, када је имао 16 година, гледао како српски војници код складишта у селу Кравица код Братунца, стрељају Муслимане из Сребренице.

Генерала Младића, који је тада био командант Војске Републике Српске, оптужница терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995. године заузела ту "заштићену зону" УН.

Код складишта земљорадничке задруге у Кравици, 13. јула 1995. године, снаге босанских Срба убиле су, по оптужници и ранијим пресудама Трибунала, око 1.000 муслиманских заробљеника.

РМ-245 је, у писаној изјави уведеној у спис, посведочио да је тога дана био очевидац стрељања десетак Муслимана у близини складишта, док је један 16-годишњи дечак био рањен и остављен.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Драгана Иветића, сведок је, међутим, додао да је видео и да су српски војници наставили да "изводе из хангара и стрељају".

За то је дао објашњење да се, током посете месту злочина, пре неколико месеци, "сетио свих ствари које су се дешавале и сваког зида где су изводили и стрељали те људе".

РМ-245 је, пре заробљавања у Кравици, са оцем био у колони од више хиљада муслиманских мушкараца и припадника Армије БиХ, која је, после пада Сребренице, покушала да се из обруча ВРС пробије шумом ка Тузли.

Колона је упала у заседу ВРС, а оца више никада није видео.

Како је сведок испричао, по заробљавању су припадници ВРС код складишта у Кравици њему и још десеторици заробљених Муслимана поделили аутоматске пушке и по два оквира за муницију. Рекли им да иду испред њих и да запуцају на муслиманске снаге, које су очекивали у околини, запретивши да ће, у супротном, они пуцати на њих.

РМ-245 је, како је рекао, нешто касније, када га је један војник послао по воду, "на води наишао на девојчицу од 13-16 година преклану".

"Тад сам решио да бежим, боље да ме убије метак, него да ме прекољу", рекао је сведок.

Девојчица се, како каже, "још тресла, није изумрла и крв је свуда по њој била".

Сведок је бацио пушку и побегао ка шуми, док су српски војници пуцали за њим, али га нису погодили.

Заједно са групом сребреничких Муслимана, после неколико дана лутања шумом, сведок је поново био заробљен у једном селу, а затим су га за још око 500 заробљених припадници ВРС довели на пољану код Коњевић Поља.

Према ранијим изјавама, на које је током унакрсног испитивања указао Младићев адвокат Иветић, РМ-245 је на ливади видео око "500 лешева". Данас је, међутим, рекао да је на пољани било стотинак беживотних тела "разбацаних по ливади", "као да су бежали".

Пошто је једном официру ВРС рекао да има 13 година, РМ-245 је био издвојен и са још четири дечака пребачен у Братунац. После испитивања, дечаци су били пребачени на муслиманску територију и ослобођени.

Подсећајући га да је у једној изјави рекао да га је у Братунцу испитивао генерал Младић, бранилац Иветић сведока је питао остаје ли при том исказу.

"Да, тако нам се представио, да је Ратко Младић. Да ли је био Ратко Младић или не - ја стварно нисам познавао тог човека", одговорио је РМ-245.

На Иветићево питање може ли у судници препознати генерала Младића, сведок је узвратио да не може.

"Не могу се сетити, много година је прошло, много су се људи променили", додаје сведок.

Заступник одбране указивао је и на друге неподударности у ранијим изјавама и исказима сведока, на шта је РМ-245 често одговарао да се не може сетити свега што је изјављивао.

Расправно веће на суђењу Младићу сутра ће саслушати исказ следећег сведока оптужбе. Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи