Читај ми!

Хапшење због приватизације "Технохемије"

Припадници радне групе Управе криминалистичке полиције привели Александра Вучетића из Агенције за приватизацију и некадашњу функционерку Агенције Љиљану Млађан због сумње да су учествовали у злоупотребама приликом продаје "Технохемије", сазнаје РТС.

14.56 - У току саслушања приведених у Тужилаштву за организовани криминал.

Како Радио-телевизија Србије сазнаје, припадници Радне групе Управе криминалистичке полиције привели су Александра Вучетића из Агенције за приватизацију и некадашњу функционерку Агенције Љиљану Млађан.

Сумња се да су учествовали у злоупотребама приликом продаје "Технохемије".

Кривичном пријавом биће обухваћен и некадашњи директор Агенције Миодраг Ђорђевић који је прошле недеље ухапшен због незаконитости у продаји "Луке Београд".

Полиција и тужилаштво сумњају да су приведени 70 одсто друштвеног капитала "Технохемије" купцу Ристи Гојковићу омогућили да стекне противправну имовинску корист од 430 хиљада евра.

Вучетић (48), Млађанова (58) и Ђорђевић (58) су чланови Комисије за утврђивање испуњености обавеза из купопродајних уговора Агенције за приватизацију.

Приведени се сумњиче да су као чланови Комисије, која је проверавала испуњавање обавеза из уговора, одобрили да се половина незавршене куће на Сењаку прихвати као инвестиција Ристе Гојковића, што му је омогућило да се ослободи банкарске гаранције којом се обавезао на испуњавање уговора.

Након тога, Гојковић је из банке подигао 430 хиљада евра које је раније положио као јемство. Међутим, по налазу овлашћене консултантске компаније, кућа није могла бити основно средство фирме, тако да су функционери Агенције за приватизацију омогућили Гојковићу да незаконито дође до 430 хиљада евра.

Адвокат Ристе Гојковића каже да није било неправилности.

"Убацио је пола куће у 'Технохемију' и не постоји противправно присвајање тих пара јер се и дан данас та кућа се налази као својина предузећа", каже адвокат Ристе Гојковића Милан Зелен.

Према његовим речима, да је та кућа је у његовом поседу и да није власниство "Технохемије" било би елемената за противправно присвајање.

"Технохемија" има 32 хектара земљишта и пословни простор у близини "Луке Београд".

Савет за борбу против корупције 2010. упозорио је Владу Србије да власници "Луке" настоје да дођу у посед земљишта "Технохемије".

Тражили су да се преиспита та приватизација сумњајући да је реч о корупцији.

У Агенцији и "Луци Београд" одбацили су такве наводе. Пре пет година је раскинут купопродајни уговор, а већину акција "Технохемије" сада поседује Акцијски фонд Републике Србије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи