Одређен притвор декану у Крагујевцу

Виши суд одредио је Мирославу Б, декану Факултета инжењерских наука у Крагујевцу притвор до 30 дана. Истовремено, против Мирослава Б. покренута је истрагa због сумње да је злоупотребио службени положај и због пореске утаје.

Декану Факултета инжењерских наука у Крагујевцу (бивши Машински факултет) Мирославу Б. (59) синоћ је, после саслушања у Вишем суду, одређен притвор у трајању до 30 дана, изјавила је Танјугу портпарол Светлана Симовић.

Према њеним речима, декану је притвор одређен како не би утицао на сведоке.

"Истражи судија Сузана Грујовић донела је два решења о покретању истрага због сумње да је декан Мирослав Б. злоупотребио службени положај и због пореске утаје", рекла је Симовићева.

Судија Грујовић је рекла да је Мирослава Б. саслушавала шест сати и да је декан негирао да је извршио кривично дело.

Како је раније саопштила крагујевачка полиција, декан се сумњичи да је за себе присвојио око 20 милиона динара, да је Факултет оштетио за око 23,5 милиона динара, као и да је а буџет Србије оштетио за око 44,3 милиона динара.

Према наводима из саопштења, Мирослав Б. је од априла 2007. до марта ове године, након закључених уговора између Министарства науке и животне средине и тадашњег Машинског факултета а сада Факултета инжењерских наука присвајао новац намењен за научноистраживачки рад на факултету.

Он је, како је навела полиција, сачињавао уговоре о ауторском делу на основу којих је подизао новац, а сумња се да је од добијених средстава, између осталог, члановима породице плаћао и телефонске рачуне.

На тај начин, Мирослав Б. је Министарству науке и животне средине и истраживачима на факултету причинио материјалну штету од око 3,7 милиона динара.

Полиција сумња и да је декан с разним привредним друштвима, без сагласности Републичке дирекције за имовину, закључио уговоре о закупу пословних просторија на Машинском факултету, а новац добијен за закуп није уплаћивао у републички буџет, који је оштетио за 37,1 милион динара.

Из буџета Републике запосленима је исплаћивао средства на име ауторских дела на које се обрачунава мањи порез него на име зарада, на основу чега је, због необрачунатог и неуплаћеног пореза по одбитку, буџет оштетио за више од 7,1 милион динара.

Полиција сумња и да је Мирослав Б., тадашњој шефици Службе за рачуноводство и финансије Машинског факултета у Крагујевцу, налагао да сачињавањем и евдиентирањем фиктивних рачуна разних добављача о наводно извршеним услугама, преко личних банковних рачуна подиже новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару