Читај ми!

Сведок потврдио одвајање мушкараца у Сребреници

Миле Јањић, бивши војни полицајац ВРС, потврдио на хашком процесу Ратку Младићу навод оптужнице да су српске снаге одвајале војно способне муслиманске мушкарце од жена, деце и стараца, у данима после пада Сребренице 1995.

Бивши припадник Војске Републике Српске Миле Јањић потврдио је на хашком процесу Ратку Младићу навод оптужнице да су српске снаге, у данима после пада Сребренице, 11. јула 1995, у Поточарима одвојиле стотине војно способних муслиманских мушкараца од жена, деце и стараца, јавља дописник агенције Бета.

Јањић, који је тада био војни полицајац Братуначке бригаде ВРС, посведочио је и да су му српски војници, које је 14. или 15. јула 1995, затекао испред школе у селу Рочевић код Зворника, рекли да су у школској фискултурној сали затворени Муслимани из Сребренице.

По оптужници која тадашњег команданта ВРС, генерала Младића (70) терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, та војска је одвојене мушкарце из Поточара, преко Братунца, пребацила на више локација у околини Зворника, укључујући школу у Рочевићу, и стрељала.

Сведок Јањић изјавио је да је 12. и 13. јула 1995, по наређењу пуковника, безбедносног официра из Главног штаба ВРС Радослава Јанковића, бројао возила са муслиманским мушкарцима, женама и децом који су били одвезени из Поточара.

Првог дана, како је рекао, пребројао је "10-15 аутобуса" у којима је било око 70 особа, а 13. јула 1995. тај број је "два-три пута већи". Јањић је описао како су на путу до возила, припадници специјалне полиције РС одвајали муслиманске мушкарце и упућивали их у оближњу "белу кућу" из које су потом били одвођени возилима.

Сведок је потврдио да је у та два дана у Поточарима видео генерала Младића и заповедника Дринског корпуса ВРС Радислава Крстића.

Описујући "врло кратак" боравак у селу Рочевић, 14. или 15. јула 1995, Јањић је казао да је испред школе затекао неколико војних полицајаца "с транспортером Унпрофора" и других војника и да их је питао "шта се дешава".

"Рекли су ми да су у школи Муслимани и да би, по њиховом сазнању, требало да буду транспортовани у Теочак ... То је све што сам сазнао од колега", рекао је сведок.

По оптужници и ранијим пресудама суда у Хагу, око 500 муслиманских заробљеника је из школе у Рочевићу 14. и 15. јула 1995. било пребачено у околину Козлука где су стрељани.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Јањић је изјавио да ни 12. ни 13. јула 1995. у Поточарима није видео било какво злостављање Муслимана.

"Самим присуством генерала Младића, дисциплина је била на завидном нивоу", казао је сведок.
Пуковник Јанковић, како је Јањић изјавио, обратио се 12. јула у Поточарима "узнемиреним" муслиманским мушкарцима.

"Рекао им је да нема потребе за страховање, бригу и панику, да ће стићи аутобуси и да ће они сустићи своје породице. Деловао ми је искрено".

На питање да ли је тада имао сазнања да заробљени Муслимани неће ићи у размену већ ће "имати другачију судбину", Јањић је одговорио да је тада веровао да ће заробљеници бити размењени.

"Сада верујем да је велики број људи страдао ... што може видети свако код прође кроз Поточаре, а то није требало да се догоди. Нисам знао и нисам могао ни претпоставити", рекао је Јањић.

Процес Младићу биће настављено идуће недеље. Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије