Читај ми!

Афера "Сартид", Колесар у притвору

Специјални суд одредио притвор до 30 дана Немањи Колесару због умешаности у аферу "Сартид", сазнаје РТС. Судија за претходни поступак одредио притвор на предлог Тужилаштва, због опасности од бекства и узнемирења јавности.

Како РТС сазнаје, бившем шефу кабинета премијера Зорана Ђинђића Немањи Колесару Специјални суд је одредио притвор до 30 дана, због умешаности у аферу "Сартид". Притвор одређен на предлог Тужилаштва за организовани криминал.

Тужилаштво је у суботу покренуло истрагу против Колесара због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја у вези са приватизацијом "Сартида" 2002. и 2003. године.

Сумња се да су том приликом повериоци Железаре оштећени за најмање 16,9 милиона долара.

Немања Колесар је у суботу саслушан у својству осумњиченог у Тужилаштву за организовани криминала када му је одређено задржавање до 48 сати.

Судија за претходни поступак Колесару је одредио притвор због опасности од бекства и због узнемирења јавности, рекао је Танјугу тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Управа криминалистичке полиције поднела је Тужилаштву кривичну пријаву против Немање Колесара и бившег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића због умешаности у аферу "Сартид".

О истрази против Горана Кљајевића, који је обухваћен кривичном пријавом полиције поводом малверзација у "Сартиду", биће одлучено накнадно.

"Ради се о допуни кривичне пријаве коју је МУП раније поднео Окружном јавном тужилаштву сада Вишем јавном тужилаштву у Београду, а на основу које се води истрага против више лица такође у вези са продајом предузећа 'Сартид'", рекао је раније тужилац Радисаљевић.

Међутим, Више јавно тужилаштво у Београду је 27. марта против Кљајевића поднело захтев за проширење истраге у том предмету, навео је Радисављевић и напоменуо да се чека одлука истражног судије Вишег суда о захтеву за проширење истраге.

Уколико истражни судија прихвати предлог Вишег тужилаштва истрага против Кљајевића биће настављена у Вишем тужилштву, односно суду, а уколико судија одбије предлог поступак ће преузети Тужилаштво за организовани криминал.

Како је раније саопштено, истрагу о малверзацијама око приватизације "Сартида" сада је преузело Специјално тужилаштво.

Прва спорна ствар у приватизацији "Сартида" је што је компанија 2003. године продата непосредном погодбом за 23 милиона евра америчком "Ју-Ес стилу", док су дугови од 1,7 милијарди долара пренети на државу.

Кљајевић је оптужен и као један од организатора групе судија, привредника и адвоката познате као "стечајна мафије" којој ће ускоро бити изречана првостепена пресуда у Специјалном суду у Београду.

Он је био ухапшен 2006. године, а суђење тој групи почело је у јануару 2007. године.
Окружни суд у Београду покренуо је још 2005. истрагу против шест судија Трговинског суда и стечајног управника "Сартида", али је тај поступак дуго "тапкао у месту", преноси Танјуг.

Међу осумњиченима у том поступку је и Горан Кљајевић, али није и Немања Колесар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи