Читај ми!

Ослобађајућа пресуда у случају Битићи

Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом су Сретен Поповић и Милош Стојановић ослобођени оптужби за помагање у убиству браће Битићи у Петровом Селу, 1999. године, саопштио је Апелациони суд.

Првостепена пресуда којом се Сретен Поповић и Милош Стојановић ослобађају оптужби за убиство браће Битићи у Петровом Селу 1999. године, потврђена је данас у Апелационом суду.

У саопштењу се наводи да је одељење за ратне злочине Апелационог суда 18. јануара 2013. донело пресуду којом је одбило као неосновану жалбу тужиоца за ратне злочине и потврдило првостепену пресуду Вишег суда у Београду од 9. маја прошле године.

Суђење за помагање у убиству америчких држављана Илија, Агрона и Мехмета Битићија почело је у новембру 2006. године, а саслушано је 105 сведока.

Апелациони суд у Београду укинуо је у новембру 2010. године првостепену пресуду некадашњег Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду по којој су Поповић и Стојановић ослобођени оптужби и наложио поновно судјење.

Према оптужници, првооптужени Поповић, звани Поп, наредио је 8. јула 1999. другооптуженом Стојановићу да ухапси браћу Битићи након изласка из затвора у Прокупљу, где су одслужили казну због илегалног уласка у тадашњу СРЈ из Албаније.

Стојановић је, како се наводи у оптужници, по наредјењу Поповића, потом браћу Битићи спровео до Наставног центра МУП-а Србије у Петровом Селу, где их је затворио, а сутрадан, 9. јула 1999, у касним вечерњим сатима предао припадницима МУП-а Србије који су их убили.

Браћа Битићи су убијени метком у потиљак, а њихови посмртни остаци пронађени су 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, поред базе Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије.

Америчка амбасада у Београду изразила је очекивaњe да ће српске власти привести правди одговорне за смрт браће Битићи, који су били амерички држављани, и наду да ће полиција и тужиоци енергично следити сваки траг у обради тог случаја.

"Надамо се да ће полиција и тужиоци енергично следити сваки траг у овом случају и очекујемо од српских власти да изведу пред лице правде одговорне за смрт Агрона, Иљија и Мехмета Битићи", рекао је портпарол америчке амбасаде Стивен Старк. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи