Читај ми!

Сведок: Са положаја ВРС убијани цивили

На суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом сведок оптужбе Драган Миоковић рекао је да су цивили у Сарајеву у више напада 1994. и 1995. године били убијани и рањавани гранатама и снајперским хицима са положаја Војске Републике Српске.

Сведок оптужбе Драган Миоковић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да су цивили у Сарајеву у више напада 1994. и 1995. године били убијани и рањавани гранатама и снајперским хицима са положаја Војске Републике Српске.

Миоковић, који је на питање тужиоца потврдио да је по националности Србин, био је шеф тима сарајевске полиције који је обавио увиђаје и спровео истраге о тим инцидентима. Од краја 1993. године до краја рата, како је рекао, обавио је увиђаје о више од 100 експлозија граната, као и о стотинак снајперских напада.

"Осим трагичних последица, овај вид деловања је имао карактеристике типичне за тероризам, за терорисање становништва, ако узмемо у обзир основну дефиницију тероризма да се поступком који се ради изазива страх и паника ради постизања неког војног или политичког циља", оценио је Миоковић, који је исказ дао скривеног лика.

Бивши командант ВРС, генерал Младић (69) оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

Чињеницу да је у својим извештајима наводио да су пројектили били испаљени са "агресорских положаја", Миоковић је објаснио да је Сарајево четири године било у опсади и било нападано.

"Ван сваке разумне сумње је да је то чинила ВРС. Онај који напада је нападач. У ратном контексту, израз агресор је примеренији него нападач", рекао је Миоковић.

Сведок је изјавио да је истрагом утврђено да су три гранате, које су 8. новембра 1994. године, у Ливањској улици у Сарајеву убиле троје цивила, од којих су двоје били малолетни брат и сестра, испаљене са положаја ВРС. Гранате су на скоро исто место пале у размаку од пола сата.

По изјави Миоковића, и хици који су 23. новембра 1994. године били испаљени на два трамваја у центру Сарајева долетели су, по налазима истраге, са Грбавице, где су била снајперска гнезда снага босанских Срба. У једном од трамваја две особе су биле рањене, а у другом је један грађанин убијен, а троје је било рањено.

И трећег дана марта 1995. годнине снајпери са Грбавице ранили су неколико особа у трамвају у центру града, посведочио је Миоковић.

Рекао је и да је после рата, приликом претреса зграда на Грбавици, у једном небодеру пронашао десетак снајперских положаја с јасним погледом на центар града. Тужиоци су приказали фотографије начињене на неким од пронађених локација.

Миоковић је изјавио да су трамваји у Сарајеву саобраћали веома ретко, током примирја, али да је то трајало врло кратко због снајперских напада, а да су последице биле нажалост трагичне.

Према речима сведока, у сарајевској полицији је током рата радило 20 до 25 одсто људи који нису били Муслимани.

Одбрана генерала Младића сведока ће унакрсно испитивати у идући понедељак.

Бивши командант ВРС оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи