Читај ми!

Настављено суђење припадницима ЈСО

Саслушањем оптужених, у Специјалном суду настављено суђење осморици припадника Јединице за специјалне операције због оружане побуне у новембру 2001. године.

У Специјалном суду у Београду  саслушањем оптужених, настављено je суђење осморици припадника Јединице за специјалне операције (ЈСО), због оружане побуне у новембру 2001. године.

На суђењу је одбрану наставио да излаже оптужени Мића Петраковић, који је негирао све оптужбе за учешће у побуни.

Осим њега, на оптуженичкој клупи су Милорад Улемек, Звездан Јовановић, Душан Маричић, Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић и Владимир Поцић.

Улемек, Јовановић и Маричић доведени су на суђење из специјалног затвора у Пожаревцу, у коме служе максималне казне затвора због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића, док су остали приведени из Окружног затвора у Београду.

Оптуженима се ставља на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића, да прекине с побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад - Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд, код Центра "Сава".

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи