Читај ми!

Вештак: ВРС око Сарајева добро организована

На суђењу Ратку Младићу, пензионисани британски официр Ричард Филипс описао Сарајевско-романијски корпус као добро организовану јединицу где је одлично функционисао ланац командовања.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу, оптуженом за терорисање становништва Сарајева, војни вештак оптужбе Ричард Филипс изјавио је да је Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске на положајима око града био добро организована јединица.

Према оптужници против тадашњег команданта ВРС генерала Младића, Сарајевско-романијски корпус је становништво Сарајева од 1992. до 1995. подвргавао неселективним артиљеријским и снајперским нападима, изазивајући тешке цивилне жртве.

У извештају о командној структури СРК, пензионисани британски обавештајни официр Филипс описао је СРК као добро организовану војну једницу у којој су линије команде и извештавања одлично функционисале.

"Команда корпуса била је способна да напише сложен сет наредби, укључујући и детаљне планове артиљеријске ватре, и да га спусти низ ланац команде", нагласио је сведок, који је проучио мноштво наређења и извештаја јединица СРК.

Бригаде и батаљони унутар Корпуса, по Филипсовим речима, имале су минобацачке батерије, а подршку су могле да затраже и од "корпусне артиљеријске групе".

Као доказ да је СРК располагао и модификованим авио-бомбама, које су по оптужници испаљиване на Сарајево, Филипс је предочио наређење генерала Младића да се корпусу, на захтев његовог команданта Драгомира Милошевића, достави "20 бомби од 250 килограма".

Генерала Милошевића Хашки трибунал је због терорисања становништва Сарајева 1994-95 осудио на 29 година затвора. Његовом претходнику Станиславу Галићу Трибунал је изрекао казну доживотног затвора због гранатирања и снајперисања цивила у Сарајеву 1992-94.

Данас започето унакрсно испитивање војног експерта тужилаштва, Младићев бранилац Бранко Лукић наставиће сутра.

Генерал Младић (69) оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи