Читај ми!

Кацин: Нестали треба да буду део дијалога

Питање несталих треба да буде део дијалога Београда и Приштине, рекао потпредседник делегације Европског парламента Јелко Кацин у разговору са са специјалним тужиоцем ЕУ Клинтом Вилијамсоном, додавши да наводи из извештаја Дика Мартија што пре требају да се разјасне.

Потпредседник Делегације Европског парламента за југоисточну Европу Јелко Кацин, у разговору са специјалним тужиоцем Европске уније за трговину органима и ратне злочине Клинтом Вилијамсоном, пружио је пуну подршку напорима тужиоца и његовог тима да заврше истрагу о "свим наводима из извештаја Дика Мартија".

Кацин је разговарао на одвојеним састанцима са Вилијамсоном и шефом Мисије БиХ при ЕУ Игором Давидовићем.

Он је у разговору с Вилијамсоном пружио пуну подршку напорима тужиоца и његовог тима да заврше истрагу о "свим наводима из извештаја Дика Мартија", наведено је у саопштењу.

"Сви наводи које садржи извештај Дика Мартија се морају што пре разјаснити како би процес нормализације односа између Србије и Косова могао неометано да се настави. То нарочито важи за демистификацију трговине органима која се, према извештају Мартија, одиграла у неколико случајева", рекао је Кацин.

"Албанија, Косово и Србија треба да пруже пуну сарадњу и сву институционалну подршку господину Вилијамсону у његовом раду и поздрављам намеру српских званичника да у томе истрају, као и помоћ коју је Албанија већ пружила. Поред питања трговине органима, неопходно је решити и питање свих несталих којих има преко 1.700 од почетка рата на Косову, и више стотина од јуна 1999. године. Сматрам да питање несталих треба да буде део предстојећег високог политичког дијалога између Београда и Приштине", додао је Кацин.

Он је казао да је имао и врло конструктиван и охрабрујући сусрет са амбасадором Давидовићем.

"Иако БиХ недопустиво много касни у процесу приближавања ЕУ, сматрам да се управо сада пружа јединствена прилика да се надокнаде пропуштене шансе и да политички лидери БиХ заједничким напорима изборе добијање статуса кандидата. За тај корак је неопходно напокон договорити и спровести законодавне промене у складу са одлуком Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци", навео је Кацин.

"Основно демократско право сваког пунолетног грађанина је управо гласачко право и право да буде биран, зато решење овог проблема мора бити императив Сарајева. Сматрам да је од велике важности да БиХ унапреди своју регионалну сарадњу са Србијом, посебно у домену сарадње тужилаштва за ратне злочине", истакао је потпредседник Делегације Европског парламента за југоисточну Европу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи