Читај ми!

Позитивна оцена састанка са Вилијамсоном

Још не постоји суд пред којим ће се водити поступак у случају трговине органима на Космету, али је међународно судско веће реална опција, изјавио заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић. Тим Клинта Вилијамсона једини који може да дође до резултата у том случају, рекао Векарић за РТС.

Тим за испитивање трговине органима на Косову и Метохији Клинта Вилијамсона је једини који може да дође до резултата у том случају, рекао је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић у Дневнику РТС-а, позитивно оценивши састанак са Вилијамсоном.

"Још не постоји суд пред којим ће се водити поступак. По нашем мишљењу то би требао да буде неки суд Уједињених нација, јер то проистиче из Резолуције 1244, али нисам сигуран да је то реално", рекао је Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине је, међутим, рекао да је питање колико је то реално будући да истрагу спроводи Еулексов тим.

Векарић је оценио треба утврдити пред којом институцијом ће се водили поступак, уколико буде осумњичених за трговину оргнима на Косову, и додао да је међународно судско веће реалнија опција од суда УН.

Широк опсег истраге није њена мана, пошто је све повезано, од отмица и одвођења у логор до клиника на којима су вађени органи, рекао је Векарић истичући да се "не може доћи до једног податка а да он не води до другог".

Заменик тужиоца за ратне злочине сматра да се појављивање сведока, у случају трговине органима, у јавности и изношење неких ствари из истраге који је не угрожавају показало да је био добар потез. Тиме је отворена "пандорина кутија" и дошло се до нових чињењица које је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић презентовао Вилијамсону, рекао је Векарић.

Две стране су размениле податке које имају, а представници српског Тужилаштва за ратне злочине показали жељу за кооперацију, рекао је Векарић и додао да је то био њихов трећи сусрет, после појављивања сведока Тужилаштва.

Векарић је навео да су и раније постојали састанци са оперативцима из Вилијамсоновог тима, и да је он дошао у Београд да се упозна са владом и председником Србије Томиславом Николићем, од којих је добио недвосмислену подршку за истрагу свих злочина.

Тим који предводи Клинт Вилијамсон истражује наводе о томе да се током сукоба на Косову трговало органима отетих Срба. Известилац Савета Европе Дик Марти је у свом извештају навео да је у тај злочин био умешан и садашњи председник Владе Косова Хашим Тачи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи