Читај ми!

Вилсон: Младић могао да обустави нападе на Сарајево

Бивши шеф војних посматрача УН у Сарајеву Џон Вилсон, на суђењу Ратку Младићу у Хагу, изјавио да је командант Војске Републике Српске могао да обустави нападе на Сарајево када је то желео.

Браниоци Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ, доказивали су данас на суђењу пред Хашким трибуналом да је у мају 1992. Младић наредио обуставу ватре у Сарајеву, цитирајући његове речи: "Дајмо шансу да мир проговори".

Сведок оптужбе Џон Вилсон, тадашњи шеф војних посматрача УН у главном граду БиХ, узвратио је да то доказује да је командант Војске Републике Српске могао да обустави нападе на Сарајево када је то желео.

Аустралијски генерал Вилсон у главном исказу је потврдио навод отпужнице који Младића (69) терети за терорисање становништва Сарајева артијеријским и снајперским нападима.

Унаксрно испитујући Вилсона, бранилац Ненад Петрушић цитирао је Младићеве речи из разговора са подређеним, вођеним 24. маја 1992, током евакуције касарне ЈНА "Виктор Бубањ" из Сарајева. Тај разговор прислушкивале су и снимиле власти БиХ.

Адвокат Петрушић цитирао је Младићеве речи: "Пренеси тамо да буде мир. Немојте да пуцате, кварите ми све остало. Касарну без ватре евакуисати. Не требамо жарити и палити око себе, дајмо шансу да мир проговори".

Вилсон је потврдио да из разговора произлази да Младић "настоји да наметне обуставу ватре" и "покушава да умири једног од својих команданата", како би касарна била мирно евакуисана.

Сведок је, међутим, нагласио да је Младић "тиме демонстрирао да, када жели, може наметнути да ватра на Сарајево буде обустављена".

Одбрана, иначе, оспорава аутентичност бројних снимака Младићевих разговора које су на почетку рата у БиХ начиниле власти у Сарајеву.

Председавајући судија Алфонс Ори скренуо је, стога, пажњу браниоцу Петрушићу да је нелогично да се одбрана служи документима чију аутентичност негира. Петрушић је узвратио да је то учинио за случај да расправно веће утврди да су снимци аутентични. Тужилаштво је најавило да ће аутентичност снимака доказивати накнадно.

Оптужени Младић није присуствовао данашњем кратком унакрсном спитивању сведока Вилсона, зато што су га судије при крају јучерашњег заседања избациле из суднице, пошто је, супротно њиховом налогу, више пута гласно давао упутства браниоцима.

Председавајући судија Ори дозволио је да се Младић у судницу врати по окончању Вилсоновог исказа. Будухи да тужилаштво није имало више сведока за ову недељу, уследила је десетоминутна процедурална расправа, после које је данашње заседање завршено.

Суђење генералу Младићу биће настављено 29. октобра, после двонедељне паузе предвиђене распоредом рада. Бивши командант ВРС оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи