Читај ми!

Подршка истрази о трговини органима

Пружам пуну подршку спровођењу истраге о трговини људским органима на Косову и Метохији, каже главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц. Премијер Србије Ивица Дачић рекао, у разговору са Брамерцом, да је расветљавање свих злочина услов за постизање мира у региону. Надам се да ће наредних дана доћи до напретка у истрази јатака хашких оптуженика, каже Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да Трибунал, без обзира на то што нема надлежност за спровођење истраге у предмету трговине људским органима на Косову и Метохији, пружа пуну подршку спровођењу темељне и независне истраге која ће довести до утврђивања потпуне истине и кажњавања свих одговорних.

Брамерц данас борави у посети Србији, а у разговору са председником Националног савета за сарадњу са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију Расимом Љајићем поручио је и да ће Тужилаштво Трибунала, као и до сада, у том циљу пружити сву потребну помоћ истражном тиму Еулекса, саопштено је из Савета.

Како се наводи, саговорници су се сагласили да се сарадња Србије и Тужилаштва Трибунала у области достављања документације, приступа архивама државних органа и сведоцима, као и свим другим техничким аспектима за које је надлежан Национални савет за сарадњу са Трибуналом одвија на веома високом нивоу и да нема отворених питања.

Љајић и Брамерц разговарали су и о појединим поступцима који се тренутно воде пред Трибуналом.

Национални савет за сарадњу са Трибуналом наставиће да и у будућности предузима све потребне мере како би се сарадња у овим областима и даље одвијала несметано.

У Специјалном суду у Београду Брамерц се састао са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Брамерц је истакао да је највећи део његовог састанка са Вукчевићем био посвећен истрази о мрежи јатака који су помагали у скривању хашких оптуженика.

"Добио сам обећавајуће информације поводом истраге о мрежи јатака и надам се да ћемо наредних дана имати бољитак у том погледу", рекао је Брамерц.

Главни тужилац Трибунала рекао је, на конференцији за новинаре у Специјалном суду, да је задовољан разговорима са српским званичницима.

"Након састанка са премијером Ивицом Дачићем и министром одбране Александром Вучићем, као и новим директором БИА могу да закључим да ће нова Влада сарађивати са Хашким трибуналом", рекао је Брамерц у Специјалном суду.

Према његовим речима министар одбране Александар Вучић је обећао да ће српске обавештајне службе сарађивати са Хашким трибуналом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи