Читај ми!

Укинут имунитет Оливеру Дулићу

Скупштина Србије укинула имунитет посланику Демократске странке Оливеру Дулићу. Нека ми јаве време када да дођем у полицију или у Тужилаштво, нема потребе да ме јуре по граду, поручио Дулић. Уз бившег министра, и Небојша Јањић и Зоран Дробњак осумњичени су за злоупотребу службеног положаја приликом доделе дозволе фирми "Нуба инвест" за постављање оптичких каблова.

18.00 -  Тужилаштво за организовани криминал позваће Оливера Дулића ради саслушања поводом кривичне пријаве од 7. октобра, саопштио је тужилац Миљко Радисављевић, преноси Танјуг.

16.52 - Закључена прва седница јесењег заседања парламента.

16.50 - Скупштина Србије укинула имунитет посланику ДС-а Оливеру Дулићу. 

16.34 - Председник парламента Небојша Стефановић закључио јединствену расправу и одредио паузу од десет минута. Гласање о укидању имунитета Оливеру Дулићу око 16.45.

15.40 - Посланици ДС напустили скупштинско заседање и саопштили да неће учествовати ни у расправи ни у гласању о укидању имунитета Оливеру Дулићу.

15.02 - Потпредседница парламента Весна Ковач обавестила посланике да ће заседање трајaти и после 18 часова, како би се завршио посао утврђен дневним редом.

14.10 - У наставку седнице, посланици опозиције наставили да рекламирају повреде пословника.

13.11 - Скупштина Србије наставила рад. 

11.48 - Пауза у парламенту, која ће трајати до 13 часова, изречена нешто раније, како би посланици присуствовали комеморацији Војину Димитријевићу.

10.47 - Посланици ДС-а и ЛДП-а тврде да нису уредно позвани на суботњу седницу Aдминистративног одбора на којој је предложено да се Оливеру Дулићу укине имунитет.

10.35 - Приликом гласања о дневном реду, посланици одбацили захтеве да се више законских предлога стави на дневни ред пре Дулића.

10.23 - На почетку седнице заклетву положио народни посланик Карољ Чизик, који је попунио место настало оставком Ненада Чанка.

10.16 - Почела седница Скупштине Србије. Интонирањем химне означен почетак јесењег заседања парламента. 

10.00 - Одбрану ћу изложити храбро и достојанствено, поручио Оливер Дулић уочи седнице Sкупштине. Дулић рекао да неће присуствовати данашњој седници.

Посланици Скупштине Србије укинули су имунитет посланику Демократске странке Оливеру Дулићу, кога Тужилаштво за организовани криминал терети за злоупотребу службеног положаја. За укидање имунитета Дулићу гласало 150 посланика.

Седницу републичког парламента са само једном тачком дневног реда, Предлогом одлуке о укидању имунитета Дулићу, сазвао је председник парламента Небојша Стефановић на захтев скупштинског Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Претходоно су посланици готово три сата потрошили на расправу о процедури а да нису ни започели дебату о укидању имунитета посланику Дулићу.

Посланици Демократске странке затражили су од председника Скупштине Србије Небојша Стефановић да се због правних недоумица и кршења пословника одложи расправа о укидању имунитета посланику те странке Оливеру Дулићу.

Шеф посланика ДС-a Драгољуб Мићуновић рекао је да Дулића нико није позвао на седницу Aдминистративног одбора на којој је донета одлука да се парламенту предложи укидање имунитета, као и да Тужилаштво у захтеву за укидање имунитета није објаснило на који став члана 359. Кривичног законика се позвало.

"То је најгрубљи начин злоупотребе Пословника и Скупштине. Не може се о неком расправљати, а да се његова реч не чује. Веома олако Aдминистративни одбор је направио још једну грешку", рекао је Мићуновић.

Он је објаснио и да поменути члан Кривичног законика има неколико ставова у којима се помињу различите казне, а за које није потребно укидати имунитет.

И Гордана Чомић и други посланици ДС-a, јављајући се за реч поводом повреде Пословника, навели су да је у питању озбиљна грешка и да имају дубоку сумњу да је ишта од процедуре укидања имунитета урађено у складу са законом.

Заменик председника Aдминистративног одбора Ненад Константиновић, такође посланик ДС-a, рекао је да се Дулић одрекао имунитета.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић oбјаснио je да су сви посланици, па и Дулић, обавештени о седници Админстративног одбора.

"Прочитао сам службену белешку са седнице тог одбора, у којој се налази податак да је једна од ангажованих службеница у ДС-у обавештена када је седница заказана како би обавестила Дулића и друге посланике", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео и да су два члана од четири из редова ДС-а присуствовала седници административног одбора.

Према његовим речима, о укидању имунитета се гласа, јер одустајање Дулића од имунитета у овом тренутку не искључује могућност да се он поново позове на имунитет.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је да ни он, као ни његов страначки колега Ненад Милић, нису добили позив за суботњу седницу Административног одбора, али да га је председник тог одбора Зоран Бабић позвао и извинио се због тога.

"У Србији се ни на кафу не иде непозван", рекао је председник Административног одбора Бабић.

Истовремено, парламент је констатовао оставку посланика СНС-а Стане Божовић, пошто ће она убудуће обављати функцију државног секретара у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Дулић: Достојанствено ћу изнети своју одбрану 

Оливер Дулић је, уочи седнице Скупштине, најавио да ће у полицији или тужилаштву "храбро и достојанствено изнети своју одбрану".

"Моји адвокати су у контакту са Тужилаштвом. Нека ми јаве време када да дођем у полицију или у Тужилаштво, нема потребе да ме јуре по граду. Тамо ћу храбро и достојанствено да изнесем своју одбрану", рекао је Дулић новинарима у Скупштини Србије.

Дулић је истакао да неће бити на седници, да више неће да се обраћа јавности и да је спреман да сноси све последице, али да није крив и да ће то доказати.

Бивши министар животне средине и просторног планирања поновио је да се против њега води медијска хајка коју је наложио режим, што је "потпуна срамота".

Како је оценио, седница Скупштине није ни требало да буде одржана данас, јер је то "трошење ресурса" и од тога се "прави циркус". Дулић је рекао да ће, уколико га буду задржали, то бити доказ да се наставља малтретирање.

Позвао је режим да докаже све наводе против њега који су се наводили у медијима. Док се обраћао новинарима, иза Дулића су стајале његове колеге, посланици ДС-а.  

Афера "оптички кабл" 

Полиција је у суботу покушала да приведе бившег министра за животну средину и просторно планирање Оливера Дулића, због сумње да је злоупотребио службени положај при издавању дозвола за постављање оптичких каблова на трасама државних путева.

Некадашњи министар најпре се позвао на посланички имунитет, али га се касније одрекао, после обраћања јавности у којем је негирао да је прекршио закон.

Због сумње да су умешани у малверзације, на саслушање су приведени и бивши помоћник министра Небојша Јањић и директор Јавног предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак, који је после тога пуштен. Јањићу је у суботу одређено задржавање до 48 сати.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић саслушао је у недељу Небојшу Јањићу, а судија за претходни поступак донео је одлуку да му се укине мера полицијског задржавања.

Оливер Дулић, Небојша Јањић и Зоран Дробњак осумњичени су за злоупотребу службеног положаја приликом доделе дозволе фирми "Нуба инвест" за постављање оптичких каблова на главним путевима у Србији.

Седница парламента која је почела у 10 сати, а пошто је уједно и прва седница редовног јесењег заседања, које почиње у октобру, она је, у складу са Законом о Народној скупштини, почела интонирањем химне Боже правде, а посланике су на улазу дочекали гардисти Војске Србије. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи