Читај ми!

Египатски генерал: ВРС насумично гађала Сарајево

На суђењу Ратку Младићу сведок оптужбе египатски генерал Хусеин Али Абдел Разек рекао је Војска Републике Српске 1992-93. године насумично артиљеријски гађала Сарајево, при чему су највише страдали цивили.

Сведок оптужбе Хусеин Али Абдел Разек изјавио је у Трибуналу у Хагу, на суђењу Ратку Младићу, оптуженом за геноцид у БиХ, да је Војска Републике Српске 1992-93. године насумично артиљеријски гађала Сарајево, при чему су највише страдали цивили.

Пензионисани египатски генерал-мајор Абдел Разек био је командант Унпрофора на подручју Сарајева од августа 1992. до фебруара 1993. године.

Абдел-Разек је сведочио да је свакодневно добијао извештаје војних посматрача УН о "сталном гранатирању и снајперским нападима" на град "под опсадом", у којем су рањавани и убијани цивили.

Сведок је рекао да је због напада на цивиле често улагао протесте заповеднику Сарајевско-романијског корпуса ВРС, генералу Станиславу Галићу и команданту ВРС, генералу Младићу.

Према речима египатског официра, Галић, Младић и други српски саговорници одговарали су да муслиманске снаге саме гађају свој народ, а да ВРС само узвраћа на нападе који долазе из града.

Абдел-Разек је казао да му је генерал Галић једном рекао да ће наставити снајперске нападе на подручју сарајевског аеродрома уколико цивили наставе да се крећу тим подручјем.

После мировне конференције у Лондону августа 1992, по исказу Абдел Разека, председник РС Радован Караџић "говорио је о границама" и нагласио да се "Муслимани морају уклонити са српских територија".

У фебруару 1993, на питање о томе који је крајњи циљ руководства босанских Срба, Караџић је Абдел-Разеку, по његовом сведочењу,  одговорио: "Муслимани ће бити премештени ван српских територија зато што не можемо живети заједно".

Абдел Разек је оценио да су цивилно и војно руководство босанских Срба деловали "координирано" и "хармонично". Генерала Младић описао је као "снажног команданта и харизматичног вођу", кога су "подређени поштовали".

Сведок је потврдио да је, крајем септембра 1992, из четврти Грбавица,  под српском контролом, било протерано неколико стотина Муслимана и Хрвата.

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

Бивши командант ВРС оптужен је за геноцид у Сребреници и у још седам босанских општина; за прогон несрба широм БиХ и за узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи