Читај ми!

Лечић: Побуна због обмане!

Припадници ЈСО побунили су се јер су обманути налогом да ухапсе браћу Бановић, навео у својој одбрани Веселин Лечић. Речено нам је да треба да ухапсимо два криминалца, а не хашке оптуженике, тврди Лечић.

Некадашњи помоћник начелника за безбедност Јединице за специјалне операције (ЈСО) Веселин Лечић, у наставку излагања одбране пред Специјалним судом у Београду, рекао је да су протест у Кули тражили припадници једнице револтирани због обмане приликом хапшења хашких оптуженика Ненада и Предрага Бановића.

Револтирани због обмане из врха Државне безбедности припадници јединице тражили су од свог комаданта Душка Маричића да их подржи у протесту, а он је то прихватио, прецизирао је Лечић.

Њима је са највишег државног врха гарантовано да неће хапсити хашке оптуженике до доношења закона о сарадњи са Хашким трибуналом, али је јединица обманта јер им је дан пре акције хапшења Бановића у Обреновцу речено да треба да ухаспе два криминалца која су склона пружању отпора, појаснио је Лечић.

Пошто су, како је навео, схватили да су ухапсили хашке оптуженике, јединица је тражила да "ступи у штрајк".

"Сигуран сам да не би прихватили да их хапсе да су знали да је реч о хашким оптуженицима", рекао је Лечић током вишечасовног излагања одбране пред Специјалним судом у Београду.

Осим захтева да више не хапсе хашке оптуженике припадници ЈСО су тада захтевали смену министра унутрашњих послова Душана Михајловића као и начелника Државне безбедности Горана Петровића, испричао је Лечић који на функцију у ЈСО дошао пет месеци пре побуне по налогу Петровића.

Он је тврдио да би припадници ЈСО прекинули протест после четири дана да је Душан Михајловић испунио обећање да ће поднети оставку али да, пошто то није учинио они су наставили да одбијају послушност врху ДБ-а.

Лечић је посведочио да је током протеста ЈСО у центар те јединице у Кули долазио премијер Зоран Ђинђић, Михајловић и Чедомир Јовановић.

Напоменуо је да није присуствовао разговорима са Ђинђићем али да су са њим причали Милорад Улемек (који је оптужен као организатор побуне ЈСО над којом је, према оптужници, и даље имао фактичку команду, иако је тада већ био у пензији) и Маричић.

У преподневном делу суђења Лечић је испричао да је 9. новембра 2001. са још два официра за безбедност стигао у Кулу и да су га Маричић и његов заменик такође оптужени Звездан Јовановић обавестили да је ЈСО из протеста због обмане отказала послушност и да су о томе обавестили начелника државне безбедности и министра полиције.

"Тада су нам рекли да можемо да останемо у центру у Кули али да ће нам одузети телефоне јер док траје штрајк сва комуникација иде преко Маричића", рекао је Лечић.

Он је напоменуо да им је пренео поруку начелника ДБ Петровића да нема намеру да објашњава своје налоге и додао да га је Петровић претходно обавестио да има намеру да смени Маричића са чела јединице и постави, такође оптуженог Мићу Петраковића.

Лечић је указао да је одлучио да остане у Кули као и два официра која су била са њим јер су сматрали да је то њихова професионална обавеза - да прате развој догађаја. Лечић је истакао да је у ту јединицу дошао невољно и по налогу тадашњег Начелника државне безбедности Горана Петровића, пет месеци пре протеста.

"Ја нисам одговарао команданту ЈСО већ директно начелнику ДБ-а што су потврдили и сведоци у истрази" рекао је Лечић. Он је јуче током изјашњења о кривици рекао да није крив као и да му није јасно како блокада саобраћаја може да угрози безбедност државе и Владе.

Командант јединице за специјалне операције у време побуне 2001. године Душан Маричић рекао је на почетку данашњег суђења да неће да износи своју одбрану док се не саслушају сви сведоци оптужбе на шта је судија Владимир Вучинић позвао његовог адвоката да ближе појасни разлоге.

Маричић је, међутим, свом адвокату наредио да седне, што је судија прокоментарисао речима: "Ви више нисте командант и то више није то време".

У време побуне Милорад Улемек Легија који је оптужен као организатор побуне био је пензионисан али је према оптужници имао фактичку власт над јединицом, док је Маричић њом формално командовао.

Улемек је јуче одбио да износи одбрану док је Звездану Јовановићу суд одобрио да то учини последњи. Суђење се наставља сутра саслушањем осталих оптужених, међу којима су још Мића Петраковић, Драгиша Потић и Драгослав Крсмановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи