Пиротехничар страдао од касетне бомбе

Раде Алемпијевић, који је радио на разминиравању терена на Копаонику, настрадао када је експлодирала касетна бомба. Услед експлозије избио пожар. Чуле су се још две, три детонације, вероватно због ватре. После прелета хеликоптера и руског авиона пожар локализован.

18.02 - После вишесатне борбе са ватром, ватрогасне јединице и специјалне јединице МУП-а пронашле су тело настрадалог. Почела истрага.  

14.51 - Још две-три детонације чуле су се на Копаонику, највероватније због пожара, рекао Радосав Новчић, руководилац чуварске службе у Националном парку Копаоник, јавља дописник РТС-а.

13.48 - У помоћ ватрогасцима са Копаоника и Рашке стигао хеликоптер из Ниша. Први налет имао је око 13.30. Предузеће "Скијалишта Србије" укључило водене топове како би спречили да ватра дође до стазе Крчмар.

13.04 - Експлозија касетне бомбе изазвала пожар на површини од 20 ари, у близини нафтних резервоара. Гашење пожара отежано због страха од нових експлозија, очекује се помоћ из ваздуха.

У експлозији касетне бомбе на Копаонику погинуо је радник који је радио на разминиравању терена. Несрећа се догодила јутрос око 10.30 часова у близини војне базе на Панчићевом врху, где су почетком августа приликом акције разминиравања настрадала два подофицира Војске Србије.

Настрадао је Раде Алемпијевић (1963), радник београдске фирме "ПЦИ инжењеринг", која је на тендеру добила посао на разминиравању терена на Копаонику. Алемпијевић, из Моровића код Шида, отац је троје деце.

Услед експлозије избио је пожар који локализован, али ће ватрогасне екипе остати на терену и током ноћи.

Према речима Радосава Новчића, руководиоца чуварске службе у Националном парку Копаоник, око 14.30 чуле су се још 2-3 детонације које су највероватније проузрокаване ватром.

Јак ветар на Панчићевом врху отежавао је акцију гашења пожара у коју су укључени ватрогасци са Копаоника, из Рашке и Бруса. Ватрогасци су страховали да би, услед пожара, могла да експлодира још нека од заосталих касетних бомби.

Захваљујући дејству два хеликоптера и руског авиона "беријев" који су долетели из Ниша, након шест прелета, заустављено је ширење пожара ка Панчићевом врху и нафтним резервоарима.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да пожар делотврније гаси авион него хеликоптери и да је гашење из тог разлога настављено авионом.

Он је навео да није велика површина захваћена пожаром, негде око 50 хектара, али да је терен на коме има неексплодираних касетних бомби, небезбедан.

Марић је рекао да ће се дежурства наставити и током ноћи и да очекује да пожар буде угашен сутра.

Како је раније рекао начелник сектора за ванредне ситуације за Рашки округ Радоица Кочовић, експлозија је изазвала пожар у близини нафтних резервоара.

Истовремено, радници предузећа "Скијалишта Србије" укључили су водене топове како би спречили да ватра дође до стазе Крчмар, јавио је дописник РТС-а.

Истражни органи су на лице места изашли одмах након несреће.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи