Читај ми!

Купио бубрег за 88.000 евра

Трансплантацију бубрега на приватној клиници "Медикус" на Косову, канађанин Раул Фаин 2008. године платио 88.000 евра. Фаин се пре тога у Истанбулу састао са израелским држављанином Мошеом Харелом, који је организовао трансплантацију.

Канађанин Раул Фаин рекао је да је 2008. године платио 88.000 евра једном Израелцу да организује трансплантацију бубрега на приватној клиници "Медикус" на Косову у којој су, наводно, извођење десетине илегалних операција и која је била део међународне мреже за трговину људским органима.

Фаин је путем видео везе из Торонта дао исказ Еулексовима судијама у Приштини. Шездесетшестогодишњи Фаин рекао је да се на тај корак одлучио пошто му је речено да би на операцију пресађивања бубрега у Канади могао да чека и до 12 година.

Канађанин је показао фотографије зграде за коју је рекао да се зове Клиника "Медикус" и да се налази у Приштини. Фаин је рекао да му је у тој клиници извршена трансплантација у јуну 2008. године.

Фаин је рекао да се у Истанбулу састао са израелским држављанином Мошеом Харелом, који је наводно организовао трансплантацију. Фаин је затим отишао на Косово заједно са једним старијим Немцем, којем је такође требало да буде пресађен бубрег.

Према Фаиновом исказу, ту су биле и две Рускиње које су биле спремне да донирају своје бубреге. Агенција АП подсећа да су Харел и турски доктор Јусуф Сонмез, који се сумњичи да је изводио операције, недоступни тужилаштву Еулекса.

Тужилац Џонатан Рател рекао је да су Рускиње само двоје у низу од двадесетак страних држављана "који су регрутовани за операције уз лажно обећање да ће за то бити исплаћени" током 2008. године. Жртвама је обећавана сума до 20.000 долара, док су примаоци органа за операције плаћали између 80.000 и 100.000 евра.

Фаин је рекао да је његова операција изведена у једној мрачној и хладној просторији на Клиници "Медикус" и додао да је после операција остао још пет дана на опоравку у клиници, после чега се вратио у Канаду.

Према његовим речима у Клиници Медикус срео је две Рускиње, али да није разговарао са њима. Упитан да ли је добио њихов бубрег, Фаин је одговорио "Верујем да је тако".

Криминални ланац 

Оптужбе о постојању трговине органа на Косову појавиле су се у новембру 2010. године, а судски поступак почео је 2011. године.

У ланцу илегалне трговине учествовали су, наводно, криминалци са Косова, из Молдавије, Украјине, Турске, Русије и из Израела.

Тужилац Рател најавио је да ће позвати да сведочи известиоца Савета Европе Дика Мартија, који је први изнео оптужбе о трговини људским органима на Косову у свом извештају.

Агенција Асошиејтед прес подсећа да је Марти у том извештају директно поменуо косовског премијера Хашима Тачија и друге командире Ослободилачке војске Косова, да су руководили центром на граници Албаније и Косова у којем су цивили, међу којима су били и Срби, убијани а њихови органи продавани на црном тржишту током рата на Косову.

Албанске власти, на челу са Тачијем, оштро су до сада демантовале такве наводе.

Агенција АП преноси да је према законима који важе на Косову забрањено уклањање и пресађивање људских органа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи