Читај ми!

Пресуда за претње ЛГБТ популацији

Неколико организација за људска права поздравило доношење пресуде Сими Владичићу за претње ЛГБТ популацији на "Фејсбуку". Пресуда је донета правовремено, али могла је бити оштрија.

Организације за људска права поздрављају ефикасно доношење пресуде Сими Владичићу, који је пред Вишим судом у Београду осуђен на три месеца затвора или две године условне казне, јер је претио припадницима ЛГБТ популације, саопштило је неколико организација.

Владичић је осуђен, јер је у Фејсбук групи "500.000 Срба против геј параде" претио припадницима ЛГБТ популације, саопштили су Центар за унапређивање правних студија, Независно друштво новинара Војводине, Иницијатива младих за људска права "Сивил рајтс дифендерс", "Праксис" и CHRIS - мрежа одбора за људска права.

"Иако правовремено донесена, напомињемо да је изречена казна могла бити оштрија, с обзиром да је Владичић за ову врсту кривичног дела добио минималну запрећену казну", наведено је у саопштењу.

"Ово је прва пресуда у Србији за угрожавање опште сигурности упућивањем претећих порука на интернету, значајна за изградњу судске праксе процесуирања веома учесталих случајева претњи, говора мржње и других облика дискриминације на интернету", каже се у саопштењу.

Како се наводи, "такође, ово је први случај у ком су претње биле упућене свим припадницима ЛГБТ популације, а не само једној особи".

Владичић је потврдио да је августа 2011. године претио припадницима ЛГБТ популације.

Он је на суђењу изјавио да није схватио озбиљност порука које је упутио неколико дана уочи најављене Параде поноса.

На главном претресу сведочили су Горан Милетић из "Сивил рајтс дифендерс, који је био укључен у организацију Параде поноса 2011. године и Лазар Павловић из Геј-стрејт алијансе.

Истрага против Владичића трајала је од септембра прошле године, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи