Читај ми!

Ђурашковић негира кривицу

Власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић негирао на почетку суђења да је уз помоћ шест сарадника оштетио крушевачку Фабрику мазива за око 35 милиона евра. Није ми јасан модел по коме би наносио штету свом предузећу, навео Ђурашковић.

Пред Специјалним судом у Београду почело суђење власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу, коме се ставља на терет да је уз помоћ шест сарадника оштетио крушевачку Фабрику мазива за око 35 милиона евра, а себи прибавио 18 милиона евра имовинске користи.

"Прочитао сам ову оптужницу безброј пута, и даље ми није јасно како сам могао сам себе да оштетим. Није ми јасан мотив по ком би наносио штету свом предузећу и капиталу", рекао је Ђурашковић у чијем је већинском власништву била и Фабрика мазива из Крушевца.

По његовом мишљењу, то би могла да уради само ментално поремећена особа, па је најавио да ће у том смислу да тражи да се обави вештачење.

Ђурашовић је испричао да је ФАМ било једно од његових најпрофитабилнијих предузећа, да је постало лидер на тржишту уља и да му је једини конкурент била Нафтна рафинерија Београд.

Он се пожалио да је остао без свих својих предузећа, јер су, како је навео, од кад је у притвору "уговори или раскинути или су у стечају".

Ђурашковић је оснивач и власник привредних друштава "Шер корпорација" и "Нибенс корпорација", већински власник ПЗП Ниш, а преко њега и осталих предузећа за путеве из система "Нибенс групе".

Тако је Ђурашковић био и већински власник ПЗП Београд, ПЗП Крагујевц, ПЗП Врања, Војводинапут-Бачкапут, као и Фабрике мазива "Фам Крушевац".

Он и његови сарадници ухапшени су 12. маја прошле године и од тада се налазе у притвору, па су на данашње суђење приведени из Окружног затвора у Београду.

Наводи оптужнице

Оптуженицом се терете да су злоупотребом службеног положаја прибавили око 18 милиона евра имовинске користи Ђурашковићу и истовремено оштетили Фабрику мазива Фам из Крушевца за око 35 милиона евра.

Поред њега, на оптуженичкој клупи су Дејан Јевтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовановић, Срђан Филиповић и Љиљана Костић.

Тужилаштво за организовани криминал терети их да су од априла 2007. до краја децембра 2010. године, као одговорна лица у привредним друштвима Фабрика мазива "Фам, "Шер корпорација", "Нибенс корпорација" и предузећима за путеве у оквиру "Нибенс групе" злоупотребили службени положај у циљу прибављања имовинске користи Ђурашковићу.

Како се наводи у оптужници, у договору и по налогу Ђурашковића, коришћењем пословне и привредне структуре привредних друштава у његовом власништву, кроз пословне односе који су служили искључиво извлачењу капитала из привредног друштва Фам и преношењу на привредно друштво "Шер" и "Нибенс групу" ради исказивања симулованих прихода у билансу "Шера" омогућили су исплату добити и зараде Милу Ђурашковићу, уз истовремено смањење капитала "Фама".

После хапшења ове групе у мају, по наредби тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића, одузете су им бројне драгоцености вишемилионске вредности како би се обезбедила наплата незаконито стечене имовинске користи, остварене кривичним делом због кога је покренут актуелни поступак.

У току је финансијска истрага, која би могла да иницира одузимање имовине проистекле из кривичног дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи