Читај ми!

Адвокате брине правичност поступка

Адвокатски тим Луке Бојовића забринут за правичност поступка против њиховог клијента. "Медијска хајка, изјаве некредибилног сведока Сретка Калинића и коментари носилаца највиших државних функција", навели Бојовићеви адвокати.

Адвокатски тим Луке Бојовића је забринут за правичност судског поступка против њиховог клијента, за који тврде да се води само на основу "изјаве некредибилног сведока" Сретка Калинића, као и због коментара носилаца највиших државних функција.

"Били смо спремни да Бојовић буде изручен Србији, али се сада бринемо да ли ће имати фер и правично суђење после медијске хајке да је учинио сва кривична дела која нису расветљена у Србији за последњих 10 година. То лаичка јавност може да схвати врло озбиљно, а суд да лако донесе осуђујућу пресуду", рекао је један од Бојовићевих бранилаца Боривоје Боровић.

Он је навео да је оптужница против Бојовића за три убиства и два покушаја убиства за која му се у одсуству суди пред Специјалним судом подигнута само на основу "наводне изјаве" такође оптуженог Сретка Калинића у којој терети Бојовића.

"Ми смо на последњем суђењу тражили да се над Калинићем, који је признао да је починио низ убистава и зверстава, спроведе неуропсихијатријско вештачење посматрањем. Он је после тога изашао и рекао 'Тачно је. Ја сам луд и болестан. Мени треба неуроспихијатар'", навео је Боровић.

Адвокат је напоменуо да би суд био дужан да и сам у том случају наложи вештачење јер је недопустиво, како је навео, да се као главни доказ у поступку користи исказ некредибилног сведока.

"Када Сретко Калинић има посету адвоката у притворској јединици Специјалног суда, сви остали браниоци не могу да се виде са својим клијентима и морају да чекају сатима да се заврши њихово ћаскање. Тај статус је Калинић искористио и за покушај бекства", тврди Боројевић.

Боројевић пореди, како каже, "случај 'сатанизације' Луке Бојовића са случајем 'Макине групе', чијим су припадницима чланови 'земунског клана' у сарадњи са полицијом изнуђивали исказ" а припадници полиције завршили на оптужници.

Бојовић се политички злоупотребљава

У том контексту, овај адвокат је рекао да је директор Управе за извршење кривичних санкција Милана Обрадовића који је у то време био шеф београдске полиције, "био оптужен за изнуду исказа и тортуру његовог клијента" и касније читава група ослобођена оптужби пред Специјалним судом.

Обрадовић је, тврди Боројевић, уз помоћ актуелне власти "скинут с оптужнице", мада је према званичном саопштењу ранијег Другог општинског суда поступак заправо против њега обустављен, јер је тужилаштво одустало од кривичног гоњења.

Одговарајући на питање новинара који се политичар састајао са Бојовићем 2008. и рекао му да бежи, његов други адвокат Драгослав Огњановић рекао је да то питање треба поставити ономе ко је ту тврдњу изнео.

Он сматра да име Бојовића злоупотребљава и једна опозициона странка доводећи га у везу са фантомским функционером. "Онај ко је изнео ту тврдњу, политички је индукован и то је зпоупотреба Бојовићевог имена у политичке сврхе", тврди Огњановић.

Адвокат Бранислав Тапушковић, такође један од Бојовићевих бранилаца сматра да је недопустиво мешање извршне власти у кривични поступак, као и јавно оглашавање министара полиције и правде, државног секретара и председника државе поводом хапшења Бојовића у Шпанији, јер се на тај начин дикектно обесмишљава судска независност.

Бојовић је ухапшен у Шпанији 9. фебруара по српској потерници и очекује се његово изручење Србији наредних месеци.

У септембру 2010. против њега је подигнута оптужница Тужилаштва за организовани криминал која га описује као наследника убијених водја "земунског клана" и терети за три убиства и два покушаја убиства.  На терет му се стављају убиства Бранка Јефтовића Јорге и покушаји убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи