Читај ми!

НВО: Испитати одговорност Диковића

Невладине организације позвале Тужилаштво за ратне злочине да испита наводе Фонда за хуманитарно право о могућој одговорности генерала Љубише Диковића за ратне злочине на Косову и у БиХ.

Група невладиних организација позвала је Тужилаштво за ратне злочине да испита наводе Фонда за хуманитарно право (ФХП) у вези са могућом одговорношћу начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића за ратне злочине на Косову и у БиХ.

Тај позив упутило је 14 невладиних организација, иако је Тужилаштво за ратне злочине 25. јануара саоштило да не постоји било какав основ за сумњу у кривичну одговорност Диковића за ратне злочине.

"Тужилаштво је извршило проверу навода Фонда за хуманитарно право увидом у све предмете ратних злочина који је Фонд навео у досијеу Диковића и утврдило да не постоји било какав основ за сумњу за кривичну одговорност начелника Генералштаба ВС за ратне злочине", саопштило је тада Тужилаштво.

ФХП је претходно оспорио подобност новог начелника Генералштаба Војске Србије и доставио медијима "досије" о његовим, како тврде, ратним злочинима почињеним над албанским цивилима.

Министар одбране Драган Шутановац је потом у потпуности одбацио наводе ФХП о Диковићу, уз оцену да су наводи у саопштењу потпуно лажни, а делимично и монструозни.

Група невладиних организација у саопштењу наводи да од тренутка када је ФХП у јавност изнео податке о Диковићу, надлежне институције и Шутановац труде се да одбране новоизабраног начелника Генералштаба и нападну организације за људска права, уместо да на одговарајући начин испитају наводе ФХП-а.

"ФХП није у свом документу написао оптужницу или пресуду, већ је само изнео јавно доступне податке који захтевају озбиљно правно разматрање надлежних институција", сматрају те организације цивилног друштва.

Оне наводе да било каква одлука институција, па чак и евентуално утврђивање одговорности било ког појединца, није и никада не сме бити протумачено као напад на државу или институције.

Захтев су потписали Иницијатива младих за људска права, Независно друштво новинара Војводине, Сивил Рајтс Дифендерс, Центар за унапређивање правних студија, Лабрис, Мрежа одбора за људска права, Жене у црном и Регионални центар за мањине.

Међу потписницима су и Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Центар за практичну политику, Комитет правника за људска права - ЈУКОМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи