Читај ми!

Оптужница у афери "нови грип"

Против Светлане Вукајловић, Владимира Граваре, Љубомира Павићевића и Смиљке Милеуснић Аџић подигнута оптужница због злоупотребе при набавци вакцина против новог грипа.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против некадашње директорке Републичког завода за здравствено осигурање Светлане Вукајловић и троје њених сарадника због сумње да су нелегалном набавком вакцина против новог грипа крајем 2009. оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра.

Осим Вукајловићеве оптужени су и бивша директорка "Југохемије" Смиљка Милеуснић-Аџић, директор компаније "Југохемија фармација" Владимир Гравара и директор "Детапа" Љубомир Павићевић, рекао је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Према његовим речима, оптужница је подигнута 14. фебруара, а сви се терете за кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Одлуком кривичног ванпретресног већа суда на предлог тужилаштва, свим оптуженим је продужен притвор због посебно тешких околности извршења кривичног дела које су довеле до узнемиравања јавности.

Вукајловићева, Гравара и Павићевић ухапшени су 19. септембра, док је Милеуснић-Аџић која је рођена сестра бивше потпредседнице компаније "Делта" Милке Форцан, ухапшена 20. децембра .

Оптужницом им је стављено на терет да је у новембру 2009. у поступку јавне набавке вакцина против свињског грипа за најбољег понуђача изабрана компанија "Југохемија фармација" иако није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније "Новартис", нити је била њен овлашћени дистрибутер за Србију, рекао је тужилац.

На тај начин су у поступку набавке вакцина непосредно уведени посредници - предузећа "Југохемија фармација" и "Детап", који су по основу увежених 855.000 доза вакцина остварили укупуну имовинску корист од око 132 милиона динара за колико је истовремено оштећен и буџет Србије, додао је Радисављевић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи