Читај ми!

Оптужница за ратни злочин у Тењи

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло оптужницу против двојице бивших припадника Територијалне одбране (ТО) Тења Боже Видаковића и Жарка Чубрила због злочина над цивилима и заробљеницима 1991. године.

Против двојице бивших припадника Територијалне одбране (ТО) Тења Боже Видаковића и Жарка Чубрила, Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло оптужницу због злочина над цивилима и заробљеницима, током лета 1991. године.

Како је саопштило српско тужилаштво, реч је о првој оптужници по одредбама новог Законика о кривичном поступку који је у предметима ратних злочина почео да се примењује од 15. јануара ове године.

Видаковић, звани Усташа и Трафикант, и Чубрило, бивши командир Четврте чете ТО Тења, оптужени су да су починили ратни злочин над једним заробљеником и 18 цивила, у периоду од 7. јула до краја августа 1991. године на територији општине Тења у Хрватској.

Видаковићу се, како наводи Тужилаштво, ставља на терет убиство ратног заробљеника, припадника МУП-а Хрватске Ђуре Киша, кога је извео испред зграде Штаба ТО.

Видаковић је жртву, како се наводи, водио руку везаних бодљикавом жицом и пуцао јој из аутоматског оружја у главу и тело у ходнику биоскопске сале "Партизан".

Видаковић је, према оптужници, противзаконито затворио седам хрватских цивила: Марију и Марка Кнежевића, Манду Бановић, Фрању Фучека, Недељка, Елизабету и Фрању Готовца, предао их непознатим особама које су их убиле на једној пољани у Тењи.

Њихова тела пронађена су на локацији Бетин Двор, а ексхумирана у фебруару 1998. године.

Чубрило је оптужен за противзаконито затварање и убиство 11 цивила код сточног гробља у близини Боботе тако што их је, уз помоћ још двојице припадника ТО Тења, једног по једног убијао при њиховом изласку из товарног дела камиона у који су претходно били укрцани.

Како наводи Тужилаштво, Чубрило је жртвама пуцао у главу из аутоматског оружја марке "хеклер".

Тела Ивана Валентића, Марије Церенко, Ане Хорват, Катице Киш, Пере Мамића, Јосипа Медведа, Стипа и Евице Пенића, Јосипа Продановића, Владимира Валентића и Фрање Бурча до данас нису пронађена, јер су премештена са места где су убијени.

Окривљени Видаковић и Чубрило налазе се у притвору од 10. августа 2011. године на основу решења судије за претходни поступак Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, а Тужилаштво је предложило да им се продужи притвор.

Предмет "Тења" уступљен је Тужилаштву на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, између Тужилаштва за ратне злочине Србије и Државног одвјетништва Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи