Читај ми!

Богданову две године

Један од вођа навијача "Црвене звезде", Иван Богданов, осуђен на две године затвора, због напада на полицију и учествовање у тучи 2006. године. Богданову је истовремено продужен притвор у ком се налази од 24. маја 2011. године.

Први основни суд у Београду осудио је на две године затвора једног од вођа навијача "Црвене звезде" Ивана Богданова, због напада на полицију и учествовање у масовној тучи уочи кошаркашке утакмице између "Партизана" и "Црвене звезде" у Београду 2006. године.

Богданову је истом одлуком продужен притвор у ком се налази од 24. маја прошле године, након протеривања из Италије због изазивања нереда на утакмици у Ђенови.

Судија Ивана Рамић рекла је да је Богданов крив, јер је извршио кривично дело спречавања службеног лица у обављању дужности у стицају са насилничким понашањем.

Она је образложила да је суд приликом одмеравања казне имао у виду отежавајуће околности за Богданова јер је већ био осуђиван како у Србији због држања експлозивних материја, тако и у иностранству због насиља на утакмици.

Пет година након инцидента на кошаркашкој утакмици у Београду он је поново правио нереде на фудбалској утакмици у Ђенови иако је био старији и зрелији што показује, како је навела судија Рамић, да је склон насиљу на спортским манифестацијама.

Током овог суђења, Богданов је негирао кривицу и изјавио да се уопште не сећа догађаја са утакмице, пошто му је неко с леђа задао више удараца у главу.

У поновљеном вештачењу доктора са Института за судску медицину у Новом Саду, закључено је да је Богданов био смањено урачунљив приликом напада на полицију и масовне туче уочи кошаркашке утакмице измедју Партизана и Црвене звезде у Београду 2006. године.

У првом вештачењу лекара са Института за судску медицину у Београду из октобра прошле године наводи се да је Богданов био неурачунљив у тренутку инцидента, односно, да није био свестан својих поступака, пошто је претходно примио јак ударац у главу.

Међутим, тужилаштво је оспорило тај налаз и затражило ново вештачење, за које је суд одредио Институт за судску медицину у Новом Саду.

Одбрана као и Прво основно јавно тужилаштво имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Одбрана ће се жалити

Тужилаштво је данас изразило задовољство због пресуде јер сматра да ће та пресуда утицати не само на Богданова него и на све учиниоце те врсте кривичних дела и да ће допринети сузбијању насиља навијачких група, које је последњих година било у порасту, навео је у саопштењу портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић.

Он је додао да ће тужилаштво одлучити да ли ће се жалити када добије писмени отправак пресуде. Адвокат Ивана Богданова Немања Говедарица најавио је да ће Апелационом суду уложити жалбу на првостепену пресуду Првог основног суда у Београду.

Богданов је осуђен на две године затвора јер је мотком дугом два метра пребио прво Филипа Шоћа, а онда напао полицајца у цивилу Марка Петровића који је покушао да се одбрани рукама, али га је Богданов ударио по рукама тако да се мотка поломила на два дела, да би онда остатком мотке пребио и униформисане полицајце Дејана Крстића и Синишу Ђукановића.

Друга по величини судница у београдској Палати правде, у којој је изречена пресуда Богданову, била је до последњег места испуњена новинарима, али и његовим пријатељима и навијачима који су дошли да му пруже подршку. Обезбеђење у Палати правде било је појачано већим бројем припадника судске страже.

Богданов је протеран из Италије у мају прошле године, пошто му је казна од три године и три месеца затвора због изазивања нереда у Ђенови на утакмици Србија–Италија у октобру 2010. године замењена забраном уласка у земље ЕУ наредних пет година.

Ухапшен је чим су га преузеле српске власти, а притвор му је одређен због опасности да би могао поновити кривично дело.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи