Читај ми!

Продужен притвор Јакшићу

Судији Благоју Јакшићу, који је оптужен за злоупотребу службеног положаја Специјални суд је продужио притвор, који може да траје до 5. марта. Притвор продужен и његовим сарадницима Благоју Чуровићу и Драгану Гавриловићу.

Специјални суд у Београду продужио је притвор члану Високог савета судства судији Благоју Јакшићу, оптуженом за злоупотребу службеног положаја, изјавила је Танјугу портпарол тог суда Маја Ковачевић.

Тај суд је донео ново решење о продужењу притвора Јакшићу као и двојици његових бивших сарадника док је био председник суда у Косовској Митровици, Благоју Чуровићу и Драгану Гавриловићу, пошто је прошле седмице Апелациони суд укинуо претходну одлуку којом им је 5. јануара притвор продужен и наложио поновно одлучивање, прецизирала је Ковачевић.

По новом решењу, притвор може да им траје до 5. марта после чега ће суд повоно испитати да ли стоје разлози за њихово притварање. Ковачевић је напоменула да суд још није одлучио о предлогу Јакшићеве одбране да му се уз јемство од 80.000 евра у некретнинама укине притвор и одобри одбрана са слободе.

Јакшић је у притвору од 23. септембра, а Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против њега због сумње да је злоупотребио службени положај и са сарадницима прибавио противправну корист од 20 милиона динара, док је био на челу Општинског суда у Косовској Митровици.

Оптужницом је поред Јакшића обухваћено још пет оптужених. У недавном писму Друштву судија Србије, које је то струковно удружење поделило новинарима, Јакшић је тврдио да му је процес монтиран како не би јавно говорио о раду ВСС, као и да страхује за свој живот.

У оптужници се наводи да су окривљени Љубомир Бишевац и Милорад Лакетић, директор ДТП "Лух" из Косовске Митровице, закључили фиктивни уговор о купопродаји пословног простора од 324 квадратних метара у центру Косовске Митровице, који је власништво овог друштвеног предузећа.

То су урадили без одлуке управног одбора оштећеног предузећа, па чак и без дефинисане купопродајне цене у уговору, наводи се у оптужници.

Окривљеном Јакшићу се ставља на терет да је, у својству председника Општинског суда у Косовској Митровици, дао налог да се фалсификовањем службене књиге Суда изврши овера фиктивног уговора о купопродаји непокретности измедју ДТП "Лух", као продавца, и Бишевца, као купца.

На оптужници су се нашли и референти овере у том суду Чуровић и Гавриловић, који су његов налог извршили.

Бишевац је, потом, поменуту непокретност продао Универзитету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, за купопродајну цену од 20 милиона динара и на тај начин себи прибавио имовинску корист у поменутом износу, а нанео штету ДТП "Лух".

Окривљени Божовић се терети да је пружио помоћ учиниоцу кривичног дела односно Јакшићу, тако што је као секретар Основног суда у Косовској Митровици из књиге овера, која се налазила у архиви Суда, неколико дана пре покретања истраге истргао више страница међу којима је била и она на којој је извршена овера поменутог фиктивног уговора, а у циљу прикривања незаконите овере.

Јакшићу би ускоро требало да почне суђење по овој оптужници, а до хапшења је радио као судија Прекршајног суда у Београду, а у Високи савет као члан из реда судија, дошао је у марту прошле године пошто је изабран на непосредним судијским изборима.

Високи савет је на недавно одржаној седници одлучио да нема услова за његово разрешење са судијске функције, као и из тог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи