Читај ми!

Пресуда за злочин у Приједору

Суд у Београду поново осудио бившег припадника резервног састава МУП-а РС Душка Кесара на 15 година затвора због убиства три муслиманскa цивила у Приједору 1994. године.

У поновљеном суђењу пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду за убиство три муслиманска цивила у Приједору 1994. године, бивши припадник резервног сатава МУП-а Републике Српске Душко Кесар осуђен је на 15 година затвора.

Кесару је у октобру 2010. године за то дело била изречна иста затворска казна, али је Апелациони суд у Београду у фебруару укинуо ту пресуду и наложио ново суђење.

Председница судског већа Винка Бераха-Никчевић рекла је да је Кесар "свесно и вољно" учествовао у убиству троје Муслимана у Приједору, у ноћи између 30. и 31. марта 1994. године.

Према њеним речима, тада су страдале три недужне особе, а све што је Кесар предузимао са суизвршиоцима имало је за циљ убиство Фарука и Рефике Ризвића, и Фадилу Махмуљин.

Кесару ће у казну затвора бити урачунато време које је провео у притвору, од 1. октобра 2010. до 28. фебруара ове године, а мораће да плати трошкове суђења у износу од 189.000 динара.

Кесаров бранилац и тужилаштво имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од 30 дана од дана пријема писаног отправка пресуде.

Према оптужници, Кесар је са Драгом Радаковићем, Драшком Крндијом и Радославом Кнежевићем, такође припадницима оружане групације, у ноћи између 30. и 31. марта 1994. године, по договору са саборцима да "иду да убију Муслимане", прво бацио бомбу и затим другу експлозивну направу на кућу Фарука Ризвића.

Потом су ударцима тупим предметима и оштрим сечивом убили Фарука и Рефику Ризвић и Фадилу Махмуљин.

Врховни суд Републике Српске је 2006. године правноснажно окончао поступак против Радаковића, Крндије и Кнежевића у којем им је изречена казна од укупно 50 година затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи