Читај ми!

Баш тежак новинарски задатак: Шпанска против српске шунке

Може ли се српска шунка са обронака Златибора поредити са оном чувеном "јамон“ са крајњег запада Шпаније? Овакви необични телевизијски, новинарски, друштвени и гастрономски дуели настали су током пројекта Европске уније "Медијске посете – Пулс Европе“ током којег је више од 400 новинара из Србије путовало по Старом континенту, доносило занимљиве приче и поредило живот тамошњих становника са нашим навикама у Србији.

Баш тежак новинарски задатак: Шпанска против српске шунке Баш тежак новинарски задатак: Шпанска против српске шунке

Ко више воли здрави превоз на два точка – Данци и Швеђани или грађани Србије? Може ли се српска шунка са обронака Златибора поредити са оном чувеном "јамон“ са крајњег запада Шпаније?

Ове и сличне занимљиве двобоје умела је да уприличи новинарка Радио-телевизије Србије Ана Манојловић у емисији "Око", једном од пет најгледанијих информативних програма у нашој земљи.

Необични телевизијски, новинарски, друштвени и гастрономски дуели попут оних у којима су уживали гледаоци – и наравно новинарка – настали су током пројекта Европске уније "Медијске посете – Пулс Европе“ током којег је више од 400 новинара из Србије путовало по Старом континенту, доносило занимљиве приче и поредило живот тамошњих становника са нашим навикама у Србији. То је помогло и да се сруше предрасуде и да се направе баш добре приче.

Тако је, рецимо, сваку врсту брижљиво произведене шунке у Шпанији Ана заинтересовано пробала, тражећи у укусу миришљавог залогаја наговештаје соли с Атлантског океана који ветар донесе преко Португалије баш до руменог шпанског месара. И још је пажљивије мирисала одреске шунке на Златибору док су јој поносни домаћини хвалили буковину на којој се месо недељама суши.

А бицикли? "Нема лошег времена, само лоше гардеробе”, добацио је градоначелник Копенхагена Ани силазећи с бицикла којим свакодневно долази на посао у осредње дебелом џемперу. Док се она смрзавала држећи микрофон у рукавицама, закопчана до грла – уз сниматеља носа црвеног као данска застава.

 "Новинар је онај који стално истражује. Који има потребу да упознаје, упоређује, открива и испитује увек и све. Мени је то водиља кроз овај посао”, прича Ана, сем прилога за "Око“ уређује и води још једну од најгледанијих емисија на РТС-у “Београдску хронику”.

Новинари и уредници који желе да пишу и снимају репортаже о томе како Србија и друге европске земље излазе на крај с темама од значаја – имају могућност да то и реализују. И ове године, новинари из Србије путују у земље-чланице ЕУ, али и у кандидате за чланство.

"Пулс Европе“ тако оплемењује садржај српских медија, а новинарима даје могућност да и они, попут Ане, направе несвакидашње дуеле. Портал www.eumogucnosti.rs крцат је свим релевантним информацијама.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије